Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VSBo-chefen tveksam till investeringstak för byggande

I höstas infördes ett investeringsstopp för kommunalt byggande. Nu föreslås en begränsning för affärer över 50 miljoner kronor för kommunala bostadsbolaget VSBo. – Det blir för tungrott om vi ska behöva vänta till den årliga bolagsstämman, säger bolagets vd Satu Jonsson.

Kommunen beslutar om skattefinansierade investeringar, medan de kommunala bolagen, Vaggeryds energi och VSBo, beslutar om sådant som finansieras av taxor. Sådan är i alla fall grundfilosofin.

Men i samband med att bolagsordning och ägardirektiv för de kommunala bolagen nu tittas över, är de på väg att få en mer kontrollerad ekonomi.

Ska godkännas av stämma

– Hitills har VSBo kunnat sälja och investera för i princip hur mycket som helst. Samtidigt har vi ju från kommunstyrelsen ett ansvar för den totala kommunskulden, menar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson.

Nu föreslås att alla affärer på över 50 miljoner kronor måste godkännas av VSBo:s bolagsstämma.

– Vi ska ju ha vår egen ekonomi. Att behöva vänta på den årliga bolagsstämman eller ordna extrastämmor blir väldigt tungrott, säger Satu Jonsson.

Dessutom, menar hon, har man ju som aktiebolag ingen anledning att satsa på stora projekt som inte har förutsättningar att generera vinst till kommunen. De lån som bolaget tar betalas av genom de hyror som de boende betalar.

Lika för Vaggeryds energi

Nyligen processades nästan exakt samma skrivelser igenom för Vaggeryds energi. Där återstår att formellt besluta om dem på bolagets årsstämma.

– Det blir ju mer administration, samtidigt som jag kan se det som rimligt att ägaren kan säga ifrån. Vi har ju även tidigare haft ägarsamråd i större affärer och nu finns möjlighet att kalla till extrastämma, säger vd Rikard Larsson.

Är det någon skillnad ekonomiskt och riskmässigt i era stora investeringar och VSBo:s?

– Nej, vi måste ju på samma sätt som de ha en marknad för det vi bygger. Men kan tycka att det blir en onödig kontroll, samtidigt som ju kommunen ställer upp med borgen för bolagens projekt.

Avkastningskrav

En annan av de frågor som också finns med i de nya dokumenten är kravet på avkastning.

– Det där är någonting som vi också har åsikter om, och kan vilja justera. Om kravet på avkastning är för högt kan det ju innebära att vi tvingas strypa på underhållet eller inte vågar bygga så mycket, säger Satu Jonsson.

För VSBo:s del ska ägarsamråd med kommunen hållas den 25 februari. Därefter ska först kommunstyrelsen sedan kommunfullmäktige – och slutligen bolagsstämman – godkänna dokumenten.