Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visionspalatset: Riv viadukten och gör centrum bilfritt

 
Visionspalatset i Värnamo
Visa alla artiklar

Riv viadukten, led bort biltrafiken och bygg en spårvagnslinje – Gunnar Lijleqvists vision omfattar många förslag för Värnamos centrum.

– Efter 77 år dyker det fortfarande upp nya tankar om framtiden, säger Gunnar Liljeqvist.

När han läste om Visionspalatset dök de upp igen, några var vällagrade idéer och några helt nya. Nu levererar han sammanlagt 27 punkter till tidningen.

Många handlar om stadens trafikmiljö, som han i första hand tycker ska vara bilfri i centrum. På sikt ska den vara fossilfri i hela staden.

Vägen dit är att riva viadukten och bygga en ny bro över Lagan.

– Viadukten är dyr att underhålla och leder trafiken rakt in i city, säger Gunnar Liljeqvist.

Delar av den kan vara kvar och byggas om för vinterlekar istället. Bryggarbron söder om Åbron är en gammal idé, liksom ett glastak över Storgatan som han också länge propagerat för. Kommunen bör ta ansvaret för inglasningen, inte fastighetsägarna.

Turerna för busstrafiken bör bli tätare och kompletteras med en trevlig spårvagn mellan järnvägsstationen och Söderport.

– Man ska inte behöva vänta längre än sju minuter vid busshållplatsen, menar Gunnar Liljeqvist.

Busstrafiken borde dessutom vara gratis för ungdomar och pensionärer.

– Man måste tänka långsiktigt för att få igång bussresandet, säger han.

Gunnar Liljeqvist siktar ännu högre och har också förslag på en högbana på pelare runt staden. Idén kommer från Dubai, där man ljudlöst åker runt med fin utsikt.

– Folk skrattar ofta åt sådana idéer och ser bara kortsiktiga kostnader. Men så kan man inte tänka med visioner, slutar Gunnar Liljeqvist.

Vid Visionspalatset på Flanaden kommer du att kunna läsa hans vision med alla 27 förslag.