Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visionspalatset: Rita idéer direkt på Kyrktorget istället för pappersritningar

Artikel 22 av 26
Visionspalatset i Värnamo
Visa alla artiklar

– Det behövs en stark vision för att engagera folk i Kyrktorgets framtid, säger Johnny Grauengaard. Han tycker förslagen kan ritas direkt på kullerstenen.

Det trivsamma marknadstorget mellan kyrkan och tingshuset är numera ganska ödsligt. Vid Visionspalatset diskuterades vad som behövs för att Kyrktorget i Värnamo ska leva upp igen.

– Problemet är att inget händer på torget och att det är ganska likt Flanaden, säger Johnny Grauengaard, från arkitektföretaget BSV.

I dag har Flanaden tagit över rollen som marknadstorg, menar han.

– Flanaden har ett bättre läge som ett öppet marknadstorg. Och skateparken har gjort Åbroparken till en mer aktiv plats. Vi behöver hitta på något annat för Kyrktorget, ett tredje aktivt rum i staden.

– Jag vill se mer folk på torget och därför behöver vi veta vilka behov folk har som bor eller arbetar i direkt anslutning till torget, säger stadsarkitekt Behnam Sharo.

Han förklarar att en ny stadsbyggnadsvision är på gång. Därefter ska stadsbyggnadsförvaltningen titta närmare på centrum och då även Kyrktorget.

– Då ska vi ha en dialog med Värnamoborna om hur det ska utformas, säger han.

– Vi är väldigt ödmjuka i det här skedet och uppskattar input på Kyrktorgets framtid från både äldre och yngre.

En workshop om Kyrktorget med studenter från Linnéuniversitet resulterade i många idéer. Johnny Grauengaard fastnade för den om ett patchwork, med många små olika rum på torget.

– I stället för en massa pappersritningar kan vi rita upp idéerna direkt på torget, föreslår han och fyller på med en ny idé:

– Tänk om vi skulle lägga en tegelsten där för varje ny Värnamobo tills vi blivit 40 000 invånare i kommunen?