Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vind kommer att vara ännu mer relevant i framtiden"

Gudrun och Matilda reser sig ståtligt på Vallerstad gårds ägor. Nästa vecka kan alla hundratals delägare fira att deras vindkraftverk fyller tio år. – Det är tack vare Gudrun och Matilda som de kom till, säger Hans Svensson, ordförande i Vallerstad vind ekonomiska förening, något finurligt till tidningen.

Många av oss minns nog lördagen den 8 januari 2005. Det var nämligen då som stormen Gudrun med en våldsam kraft drog in över södra Sverige, på några timmar hade cirka 75 miljoner kubikmeter skog fällts. I hela Sverige avverkas omkring 90 miljoner kubikmeter på ett år.

Hälften av all skog

På Vallerstad gård strax utanför Värnamo blev man i en hast av med hälften av all sin skog. Hans Svensson som då var ordförande för stiftelsen Vallerstad gård berättar att trots det dåliga virkespriset hade man efter olika ersättningar från stat och försäkringsbolag plötsligt 25 miljoner kronor i kassan.

– Det var självklart många tankar som snurrade men idén med att satsa på vindkraft kläcktes av stiftelsens revisor i mars 2006. Det var mycket jobb och planerande under resans gång, bland annat var vi ju tvungna att ha tillstånd från Försvarsmakten för att huvud taget kunna bygga, säger han och fortsätter:

– Hur som helst nu står verken här och de har snart levererat elektricitet i tio års tid, något som vi snart firar med ett jubileum där alla delägare är inbjudna.

200 medlemmar

I dag ägs Vallerstad vind AB till hälften av de 200 medlemmarna i Vallerstad vinds ekonomiska förening, 25 procent ägs av Värnamo Energi och de övriga 25 procenten ägs av Gjuteriteknik AB.

Hans Svensson tar med oss högst upp på Jonsaboberget, som vanligt blåser det en frisk vind över området. De 150 meter höga vindkraftverken Gudrun och Matilda reser sig mäktigt mot skyn.

– Det känns väldigt bra, säger Hans och tittar upp mot de snurrande och vinande vingarna.

– Faktum är att de fungerat väldigt bra under alla åren och de har ständigt levererat mer energi än vad vi räknat med. Enkelt förklarat försörjer de båda verken cirka 1 000 normalvillor årligen med den el som behövs för hushållsel och uppvärmning.

Blankt nej

Tanken har tidigare varit att de båda vindkraftverken skulle följas av ytterligare två, men de planerna har fått läggas på is, försvaret säger för tillfället blankt nej på grund av att de skulle ligga för nära flygplatsen i Hagshult.

Vad det gäller utbyggnad i övrigt i Värnamo kommun berättar miljöchefen Lasse Arnesson att det finns med i översiktsplanen men i och med att verken numera nästan alltid är över 150 meter höga är de tillståndspliktiga, något som beviljas av Länsstyrelsen.

20 år till

Vad det gäller de båda vindkraftsverken på Jonsaboberget på Vallerstads ägor hoppas Hans Svensson att de ska generera elektricitet i 20 år till. Han konstaterar samtidigt att redan 2022 räknar man med att vindkraften står för cirka 20 procent av hela Sveriges elförsörjning.

Och hur var det då med namnen Gudrun och Matilda, hur kom de till egentligen?

– Jo, det ena vindkraftverket har fått namnet efter stormen Gudrun och det andra verket har döpts efter gårdens tidigare ägare, Matilda Johansson.

– På 1940-talet testamenterade hon Vallerstad gård till Mo- Östbo- och Västbo härader, där står det bland annat att gården och byggnaderna ska vårdas väl och skötas mönstergillt, säger Hans Svensson.