Under den gråa och regniga måndagskvällen var det aktivitet på torget Flanaden för att uppmärksamma att Rutan fyllde ett år. Ebbot Lundberg, tidigare medlem av bandet The Soundtrack of our lives, framförde några låtar och dikter. Vi livesände från den . I efterhand går det att se en repris från vår den

Tidigare under kvällen, inne på kulturhuset Cupolen, var det drop in och fika med schack och boktips.

Framgångsrike filmregissören Ruben Östlund och filmproducenten Kalle Boman medverkade i ett panelsamtal om "vem har makten över det offentliga rummet?" vilket lockade ett 50-tal åhörare.

Östlund talade om sin kommande film "The Square" som är en inspiration av Rutan i Värnamo. Östlund och Boman berättade om Rutans skapelse. Först var tanken att utställningen bara skulle vara under en kortare period men sedan föreslog Östlund att Rutan skulle bli permanent. Ett förslag som föll i god jord.

– Jag har försökt få igenom denna på andra ställen. Att det gick så snabbt i Värnamo tyder på en progressiv hållning, sa Östlund.

Boman menar att man kan se Rutan som ett konstnärligt projekt.

– Den är en metafor för det offentliga rummet och ett tecken för mänskliga rättigheter. Jag tror att många miljöer behöver märken som värdesystem.

Ursprungsrutan finns alltså på Flanaden så Värnamo är något av en pionjär i sammanhanget. Med ett år på nacken har den gett avtryck och både Östlund och Boman har förhoppningen om att en liknande ruta ska dyka upp på Kungsportsplatsen i Göteborg och ersätta Karl IX:s ryttarstaty. De lobbar för att den statyn borde flyttas till Gustav Adolfs Torg där Gustav II Adolfs staty, son till Karl IX, finns. Det är därför deras projekt heter "Pappa kom hem".

– Kan Värnamo skapa en ruta så kan Göteborg, menade herrarna på.