De senaste nätternas kyla gör att vattendragen fryser, något som kan locka allmänheten att gå ut på isarna.

När tidningen besöker Prostsjön i utkanten av Värnamo på fredagsförmiddagen snöar det ganska ordentligt, det är bara att konstatera att vattenståndet fortfarande är högt och att isen är lövtunn.

Varnar allmänheten

Räddningstjänsten i Värnamo kommun varnar nu allmänheten att det är förenat med livsfara att beträda dem. Varningen gäller både små och stora vattensamlingar.

– Vi har en väldigt speciell situation och det innebär stora risker. Det finns vatten där det i vanliga fall är torrt , säger Pär Liljekvist, ställföreträdande räddningschef i Värnamo kommun.

Han fortsätter:

– När ytan fryser blir det omöjligt att se hur djupt vattnet är under isen och det kan bildas virvlar som gör att hållbarheten på isen är svårbedömd.

Han varnar därför alla som är ute i naturen eller i stadsmiljöer där det varit, eller fortfarande är höga vattennivåer.

– Ta det försiktigt, tänk också på att det finns en ökad risk för att träd som står löst i vattenfylld mark faller och att vattensjuka områden rasar, säger han.

Som tidningen skrivit om tidigare kommer avspärrningarna vid översvämmade platser vara kvar tills vattnet sjunkit undan och tills att en noggrann inspektion gjorts på varje område.

Värmland och Dalarna

Långfärdsskridskoledaren Claes Hultgren tror inte att det blir någon åkbar is överhuvudtaget i vårt område den här säsongen.

– Det är faktiskt väldigt ovanligt, säger han och fortsätter:

– Vill man åka långfärdsskridskor nu får man bege sig till Värmland eller Dalarna, där är det tillräckligt kallt och dessutom snöfattigt, säger han.