Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi ekobönder är rustade för svåra kriser

Ett minskat importberoende innebär inte en nollställd handel. Handel är i grunden något gott och ger oss lantbrukare möjligheten att byta överskott med varandra och få tillgång till sådant vi inte kan producera här. När vi kan producera en produkt själva, både med minskad miljöpåverkan och i tillräcklig mängd, så bör vi göra det för att minska riskerna. Både torkan 2018 och coronakrisen vi är uppe i visar att vi kan inte låta något så viktigt som vår tillgång till mat vara helt styrd av import.

Det är tråkigt att läsa att du tror att ekologisk odling är något bakåtsträvande som liknar 1800-talets lågintensiva jordbruk. Vi ekobönder driver moderna jordbruk med mycket teknikinnovation och framskriden växtförädling, kombinerat med generationer av erfarenhet. Skördarna är i genomsnitt lite lägre än i konventionell produktion, men vi måste se till helheten: Det finns nämligen tillräckligt med mat för att föda nuvarande befolkning och vi har kunskapen för att kunna producera tillräckligt med mat även för en växande befolkning.

Alternativet är de konventionella maxade skördarna, men som utarmar jordarna och riskerar en förstörd miljö. Dessa hotar matproduktionen både vid störningar i handeln och för nästa generations förmåga att producera mat. Detta kan omöjligt vara en väg framåt när vi pratar om hållbarhet. Du är varmt välkommen ut till vår gård för att se hur ett modernt, ekologiskt jordbruk ser ut!

Jenny Granefelt, ekobonde och ordförande i Ekologiska Lantbrukarna, Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel