Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Värst är det om fåret har slängts i ån, då flyter det iväg och förstörs"

Ännu en gång har Svenska kyrkan blivit bestulet på sitt svarta får. Enligt kyrkvaktmästare Ulf Gustafsson är det därmed tre figurer som saknas i julberättelsen.

Julberättelsen har iscensatts i Värnamo i 25 år. Under åren har en parallell tradition etablerat sig bland Värnamoborna – att stjäla någon av figurerna som ingår i skådespelet.

Jesus har rövats bort flera gånger och likaså något av fåren. Natten mellan söndagen och måndagen var det dags igen.

Då försvann det svarta fåret – igen. I januari 2018 kunde tidningen berätta att det svarta fåret hade kommit tillbaka efter att ha varit borta i två år.

Tidpunkten förbryllar

Traditionen innebär dock inte att Svenska kyrkan accepterar tilltagen.

– Det är tråkigt och dumt. Vi gör det här för att glädja Värnamoborna, säger kyrkvaktmästare Ulf Gustavsson.

Han är lite fundersam kring tiden för brottet.

– Det brukar handla om ett busstreck, att man på fyllan och villan en fredag eller lördag tar med sig ett får för att man tycker att det är roligt och sen ställer det någon annanstans. Den här gången försvann dock fåret under natten till en måndag, säger han.

Får i träd

Ulf Gustavsson hoppas att fåret kommer till rätta snart och att det då är oskadat.

– Värst är det om fåret har slängts i ån, då flyter det iväg och förstörs. Det är gjort av trä och frigolit. Men vi hoppas att man bara har ställt det någonstans.

Har ni letat efter fåret?

– Inte så mycket men det är klart att man tittar efter det när man är ute och cyklar. En gång hängde ett får i ett träd, säger Ulf Gustafsson.

Förra gången det svarta fåret hittades låg det i en häck utanför ett flerfamiljshus i Värnamo.

– Man skulle klippa ur häcken och då låg fåret där, men det var faktiskt oskadat, berättar Ulf Gustavsson.

Med det svarta fåret bort saknas faktiskt fyra får. Tre gråa får är borta sedan många år tillbaka.

"Rent satanistiskt"

Att stjäla Jesus är också en del av traditionen. Det Jesusbarn som kommer att födas i stallet om två veckor är det tredje i ordningen.

Jesus nummer ett gick det riktigt illa för.

– Man hade eldat på det och förstört det ordentligt. Det var rent satanistiskt, det kändes inte bra, säger Ulf Gustafsson och tillägger att det Jesusbarnet hittades vid Apladalsskolan.

Jesus nummer två hittades illa tilltygad i ett dike mellan Gislaved och Anderstorp.

Jesus nummer tre har som traditionen bjuder också stulits. Den gången lämnades det dock tillbaka på kyrktrappan utan nämnvärda skador.