Misstankar om bedrägerier med trafiksajter uppstod i våras. När Konsumentombudsmannen (KO) i våras drev en process mot en av sajterna visade det sig att det fanns omkring 1000 personer som hade drabbats, skriver TT.

Det är inte olagligt att ta betalt för en tjänst som egentligen är gratis, men det måste i så fall informeras tydligt om att så är fallet.

– Det måste vara väldigt tydligt vem som är avsändare, men i de här fallen ser det ut som att det är Transportstyrelsen som står bakom. Kunder som söker efter de här tjänsterna på nätet får upp ett formulär och vet inte att de kan göra det här själva gratis, säger Carolina Andersson, processråd hos KO till TT.

I april rapporterade Aftonbladet att flera av sajterna har använt tjänsten Google Adwords som innebär att de hamnar högst upp vid Google-sökningar på flera vanliga trafikfrågor.

På flera av sajterna uppmanas kunderna att även lämna ut sina kontokortsnummer och enligt KO kan det innebära att kunder omedvetet går med på att ta betalt för andra tjänster och att pengar plötsligt kan försvinna från kontot.

– Det här är ett jättemärkligt och högst oskäligt villkor. Det är en betalningslösning som man bör vara väldigt skeptisk till och man kan fråga sig vad de insamlade kortuppgifterna används till, säger Carolina Andersson.

Hon rekommenderar att de som har lämnat ut kortuppgifterna på en sådan sajt ser till att spärra kontokortet.

Konsumentombudsmannen har i samarbete med polisen och Transportstyrelsen nu börjat driva rättsprocesser mot sajter med namnen vagtrafiktjanster.com och vagtrafikregistret.com.

KO driver en process mot sajten Vägtrafikregistret.

Foto Skrämpdump

KO driver en process mot sajten Vägtrafiktjänster.

Foto Skärmdump

Transportstyrelsens hemsida för att registrera ändrade fordonsuppgifter.

Foto Skärmdump