Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för stigande elpriser – sent binda avtalspris nu

– Elpriset förväntas bli ovanligt högt i september, varnar Värnamo Energi. Nivån i vattenkraftsmagasinen är rekordlåg efter den torra sommaren.

De senaste åren har elpriset varit stabilt, men sedan sommaren har priset stigit och prognosen pekar brant uppåt. Den torra sommaren har medfört rekordlåga nivåer i de svenska vattenkraftsmagasinen.

– Det rörliga elpriset ligger just nu betydligt högre än normalt för årstiden och har dessutom en priskurva som pekar fortsatt uppåt. Elpriset förväntas därför bli ovanligt högt i september, konstaterar Helen Eriksson, marknadschef på Värnamo Energi.

Hon flaggar för att elpriset kan fortsätta att ligga högt beroende på hur kall den kommande vintern blir.

– Många kunder passade på att binda sitt elpris i våras. Men för dem som inte hann med att teckna fast elavtal då, rekommenderar vi nu att rida ut stormen och ligga kvar på rörligt pris över vintern, säger Åsa Karlsson, energisäljare på Värnamo Energi.

Att vintern brukar dra med sig ökade elpriser är det flesta medvetna om.

– Få kunder med direkteluppvärmda villor har väl glömt vintrarna 2010 och 2011, två år med väldigt höga vinterpriser. Då berodde de höga elpriserna på extremt långa vintrar med kall väderlek i kombination med undermålig tillgång i de svenska kärnkraftverken, säger Helen Eriksson.

Denna höst beror de ökade elpriserna också till viss del på bristande kapacitet i kärnkraften, men främst på grund av det stora underskottet i de svenska vattenmagasinen. Samtidigt har priset på elcertifikat och ursprungsgarantier skenat i höjden.