Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värnamos äldsta invånare får en plats i skolan

Döm om Ingrid Sandvalls förvåning när hon öppnade ett brev adresserat till Rosa Lundgrens vårdnadshavare. I brevet fanns en kallelse till informationsmöte inför skolstarten till hösten. Det är bara det att Ingrids mamma Rosa är född 1914 och inte 2014.

Rosa Lundgren bor på ett särskilt boende i Värnamo och är förvånansvärt klar i huvudet trots sin aktningsvärda ålder. Synen och hörseln är emellertid inte lika bra som de en gång varit och därför tar dottern Ingrid Sandvall hand om mammas post. Det gjorde hon även i måndags. Först på kvällen öppnade hon brevet från Värnamo kommun och blev full i skratt när hon såg innehållet.

Före första världskriget

Brevet, som var adresserat till Rosa Lundgrens vårdnadshavare, innehöll nämligen en kallelse till informationsmöte inför skolstarten till hösten. ”Till vårdnadshavare för barn födda 2014”, står det i brevet och man poängterar även att det numera är skolplikt från förskoleklass.

Det är bara det att Rosa är född den 10 april 1914, exakt på dagen två år efter Titanic lämnade Southampton på sin jungfrufärd och några månader innan Gavrilo Princip mördade ärkehertig Franz Ferdinand i Sarajevo. Skolgången är sedan länge sedan avklarad. Sju år blev det och därefter en utbildning till barnsköterska.

Rosa och Ingrid skrattar gott åt det inträffade. Fast Rosa var först övertygad om att Ingrid skämtade med henne.

– Det är oförargligt dråpligt, tycker Ingrid.

”Det har bara blivit så”

I måndags kväll lade Ingrid ut breven i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Värnamo” och kommentarerna trillade snart in. De allra flesta såg det från den komiska sidan. ”Gå dit! Ni har ju uppenbarligen fått en plats. Vore kul att se förvirringen...”, skriver en kvinna. En annan skriver ”kanske dags att börja om från början”, men det är inte Rosa intresserad av.

På barn- och utbildningsförvaltningen säger man att det inte är något datafel, utan det är den mänskliga faktorn som spelat in i samband med att massutskicket gjordes och att man bara upptäckt ett felaktigt utskick. Ja, och det beror på att Rosa är den enda blivande 106-åringen i Värnamo kommun.

Vad är hemligheten bakom din höga ålder?

– Jag vet inte. Det har bara blivit så.