I maj i år gjorde polisen en husrannsakan i ett källarförråd i Värnamo. Där, i ett ”syltförråd”, fann man dynamiten, en modifierad mobiltelefon och några andra föremål som tillsammans kunde sättas ihop till en tidsinställd bomb.

Föremålen byttes ut mot attrapper, man återställde källarförrådet och sedan monterades det upp övervakningskameror.

Fängelsestraff

Övervakningen pågick sedan fram till den 4 juni då en man i 20-årsåldern kom in i förrådet och lämnade en väska. När polisen gjorde en ny husrannsakan i förrådet så kunde de konstatera att väskan som mannen hade lämnat innehöll en pistol och ammunition.

Mannen som synts på övervakningsfilmen, anhölls och häktades och har suttit frihetsberövad sedan dess.

För någon vecka sedan väckte åklagaren åtal för förberedelse till grov allmänfarlig vårdslöshet och grovt vapenbrott, bland annat och under onsdagseftermiddagen meddelade tingsrätten domen, vilken innebar att mannen döms till 2,5 års fängelse.

Sprängämnet förvarades

Mannen har dock bara erkänt att det var han som placerade pistolen och ammunitionen i källaren trots att hans fingeravtryck hittats på både den modifierade mobiltelefonen och laddaren. Enligt 20-åringen så kände han till sprängämnet, men det var inte hans, utan förvarades där för en utomstående person räkning. Vem den personen var ville han dock inte avslöja för rätten.

Hans påstående om att han inte visste vad föremålen skulle användas till, avfärdar rätten. Han måste ha insett att bara genom att förvara föremålen så främjade han ett brottsligt handlande. Tillsammans med pistolen, vilken han själv placerat där, fanns det helt klart ett uppsåt att skada människor, menar tingsrätten.