Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värnamo. Kommunen kan förstöra fotbollsverksamheter

En konstgräsplan borde byggas på Norregårds IP i Värnamo. Värnamo kommun har gett förslag om att bygga en ny idrottshall där Gröndalsskolan kan utföra sina idrottslektioner för att den nuvarande idrottshallen är för liten. Förslaget är då att den nya idrottshallen kommer byggas på en plats där en del av konstgräsplanen på Gröndal Arena kommer att försvinna. Om kommunen sedan beslutar att bygga idrottshallen på den platsen kommer inte det att fungera för Värnamos fotbollsklubbar.

I kommun finns det i nuläget fyra konstgräsplaner där en av dem ligger i Rydaholm och en i Forsheda. De resterande två planerna ligger i Värnamo. Just nu finns det runt tio stycken aktiva fotbollsklubbar, där sex av de klubbarna också har någon form av ungdomsverksamhet och där resten bara har A-lagsverksamhet. Men A-lagen behöver flest träningstillfällen och mest yta att träna på.

Om Värnamo kommun då beslutar att bygga en idrottshall så att en del av Gröndal Arena försvinner kommer inte det att fungera för fotbollsklubbarna.

Jag är 16 år och tränar själv i en av klubbarna och tränar flera gånger i veckan. Nu på vinterhalvåret tränar vi på Gröndal Arena och redan nu när hela planen finns behöver vi dela planen med ett lag till. Vilket inte är det mest optimala när man spelar elvamanna men inte kan träna på hela planen. Om halva planen sedan försvinner kommer det aldrig att gå att träna på helplan och träningstiderna kommer att bli mycket färre vilket leder till mindre träningar och att medlemmarna i klubbarna inte får bra möjligheter för att kunna utvecklas på bästa sätt.

Angående den andra planen i Värnamo stad har jag kompisar som tränar på den och de har samma problem. De andra två planerna används också mycket av klubbar utanför staden där man kanske skulle kunna få in några träningspass för stadens klubbar, men då måste också alla medlemmar på ta sig till planen. Det kanske inte alla har möjlighet att göra samt att det också skulle ha påverkan på miljön eftersom många säkert skulle transportera sig med fordon som drivs av fossila bränsle vilket har en negativ effekt på den redan ökande växthuseffekten.

Mitt förslag är att man bygger en ny konstgräsplan på Norregårds IP. Jag tycker inte att man ska förhindra beslutet om att bygga en ny idrottshall för skolverksamheten på Gröndalsskolan samt andra fritidsaktiviteter för att jag går själv på Gröndalsskolan och förstår att behovet av en ny idrottshall finns. Men jag tycker inte att det ska påverka Värnamos fotbollsklubbar. Eftersom man i skrivande stund också håller på att bygga en ny anläggning på Norregårds IP med nya omklädningsrum med mera så tycker jag att man skulle kunna satsa ännu mer på Norregårds IP. För annars kommer den nya anläggningen bara användas halva året när naturgräset på Norregårds IP är spelbart vilket jag anser är ganska onödigt.

Kommunen kommer kanske tro att detta kommer bli för dyrt men det kommer det inte. För att konstgräset på Gröndal Arena är fortfarande i bra skick samt att konstgräs har den fantastiska funktionen att det går att ta bort och lägga om. Så om Värnamo kommun nu inte har tillräckligt med pengar för att bygga en helt ny konstgräsplan så kan man bara ta den nuvarande konstgräsplanen på Gröndal Arena och förflytta det ner till Norregårds IP så det enda som man behöver bygga är grunden där man lägger konstgräset. Då skulle kommunen också dra in mer pengar på en hel konstgräs plan på Norregårds IP än en halv plan på Gröndal Arena eftersom det blir fler träningstider som med stor sannolikhet kommer att gå åt snabbt vilket drar in pengar till Värnamo kommun.

Det är därför som jag anser att politikerna i Värnamo kommun borde ta ett beslut om att ha en konstgräsplan på Norregårds IP i Värnamo.

Isac

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel