Bristen på förskollärare är omfattande, Värnamo är inget undantag. För att underlätta för Värnamobor att studera på högre nivå har nu ett samarbete mellan Värnamo kommun och lärarhögskolan i Jönköping, HLK, sjösatts. I höst kommer en så kallad utlokaliserad förskollärarutbildning att starta på Campus Värnamo med HLK som utbildningsanordnare.

– Det är ett jätteproblem att få tag på förskollärare och viktigt att vi kan få ut fler utbildade, säger Lars-Uno Åkesson, Kompetensakademiansvarig Värnamo kommun.

Det kommer antas 25 studenter till utbildningen med start i höst. För studenterna i Värnamo kommer utbildningen se exakt likadan ut som för en student som läser på HLK i Jönköping, den enda skillnaden att de rent fysiskt inte är i samma rum som föreläsaren. Föreläsningarna kommer att hållas på HLK och streamas till föreläsningssalen i Värnamo.

Lars-Uno Åkesson, Kompetensakademiansvarig Värnamo kommun.

– Vi vill komma ifrån att studerande sitter hemma vid en datorskärm. Detta blir ett annorlunda upplägg där vi även har en lokal handledare på plats i Värnamo, säger Lars-Uno Åkesson.

Med hjälp av det senaste inom digitalt lärande kommer studenterna i Värnamo att ha samma möjlighet att interagera med läraren och klasskamraterna som studenterna i Jönköping.

– Nu får Värnamobor som har svårt att pendla till Jönköping, möjlighet att studera på högre nivå, det är en stor vinst, säger Marie Öhman, VD och akademisk ledare på HLK.

Utlokaliserad förskollärarutbildning kommer också att starta i Eksjö och Oskarshamn.