Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmen får isarna på Himalaya att smälta – leder till humanitär katastrof

En tredjedel av Himalayas glaciärer kommer att smälta bort även om klimatmålen uppnås, visar en ny rapport. Resultatet blir en humanitär katastrof där miljarder människor påverkas.

240 miljoner människor är direkt beroende av smältvatten från Himalayas glaciärer för sin vattenförsörjning. Ytterligare 1,65 miljarder människor som är bosatta ”nedströms” i bland annat Afghanistan, Bangladesh, Kina, Indien och Nepal, är beroende av avrinningsvattnet från glaciärerna, enligt en ny rapport. Rapporten visar att dessa människor kommer att drabbas hårt när glaciärerna smälter till följd av den globala uppvärmningen, skriver TT.

– Ett varmare klimat innebär mer extremväder. När isarna smälter och det blir varmare blir det svåra översvämningar vissa perioder, och svår torka under andra perioder. Detta kommer att påverka vattenförsörjningen, något som i sin tur kommer att påverka livsmedelstryggheten eftersom jordbruket påverkas. Även energiförsörjningen och risken för jordskred kommer att påverkas, säger Mari Albihn, miljö- och klimatrådgivare för Asien på Sida som varit med och finansierat rapporten, skriver TT.

Rapporten behandlar konsekvenserna för människor i Hindukush Himalaya, delen i bergskedjan där Himalaya-massivet och K2 ingår, om glaciärerna i området smälter bort helt eller delvis. Glaciärområdet är världens tredje största efter Nord- och Sydpolen.

350 forskare och policyexperter från 22 länder och 185 organisationer har jobbat med frågan i fem år, skriver TT. De har kommit fram till att en tredjedel av regionens glaciärer kommer att smälta bort – även om klimatmålen i Parisavtalet uppnås och den globala uppvärmningen bromsas med 1,5 grader.

Glaciärerna kan dock försvinna helt om klimatmålen misslyckas och då blir konsekvenserna ännu svårare. Enligt rapporten kommer glaciärerna ha försvunnit till år 2100 om temperaturstegringen i området blir tre–fem grader. Det är dock inte kartlagt i vilken takt temperaturstegringen kan komma att ske.

Forskarna som gjort rapporten har koordinerats av Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD).