Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmen återvänder i helgen

Söndagen bjöd på höstens första oväder och veckan fortsätter i regnet och ruskets tecken. Men i helgen blir det sol och värme upp emot 20 grader.

Kalla vindar kombinerat med skurar får det att kännas lite extra höstruskigt just nu, särskilt i de södra delarna av landet.

– Vi har en klass 1-varning utfärdad för Skåne, och det finns risk för riktigt hårda vindbyar, som värst kan det blåsa upp till 23 meter per sekund, säger Alexandra Olsson, meterolog vid SMHI.

Men mot slutet av veckan vänder det. Regnområdet passerar och en högtrycksrygg drar med sig varmare luft lagom till helgen.

– Vi har en varm helg att se fram emot med soligt väder både under lördagen och söndagen. Allra varmast blir det i Kalmar län och delar av Sörmland och Östergötland. På söndagen kan det bli 20 grader på en del håll.

I Götaland, Svealand och Södra Norrlands kust och inland landar temperaturerna som varmast på 19 grader. Värmen kan även ta sig en bit upp över södra Norrland. Men i de nordligaste delarna av Norrland håller kylan i sig och temperaturerna når inte högre än 10-15 grader.

I samband med nederbörd kan det dessutom bli kallare.

– På lördagen kan det bli ostadigt väder i Västerbotten ochNorrbotten med snö eller snöblandat regn. Mot söndagen blir det ostadigt i Norrbottensfjällen med nederbördsområde som kan ha inslag av snö. Det gäller att njuta av helgens värme så länge det går.

Efter söndagen blir det osäkert väder.

– Troligtvis övergår det till ett lite mer ostadigt höstlikt väder igen nästa vecka. Värmen dämpas och vi får nya nederbördsområden västerifrån.

Fanny Hällegårdh/TT