Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varje förälder får en extra barnvecka per år

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna vill ge alla föräldrar en extra vecka per år. Vallöftet presenterades vid en presskonferens på tisdagen. Kristdemokraternas Andreas Carlsson är inte imponerad. – Detta är en blev kopia av kd-förslag till barnfamiljer.

Partiet vill införa en veckas extra betald föräldraledighet per år för alla föräldrar med barn mellan 4 och 16 år.

Den tiden ska kunna tas ut när barnen är lediga, enligt valmanifestet som presenterades vid en presskonferens med statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.

– En undersköterska kan inte ta med sig sitt barn till arbetsplatsen. Det kan inte heller en metallarbetare, sa Stefan Löfven.

Veckan ska användas när barnen inte är i skola eller förskola under lov planeringsdagar och liknande.

– Flera kan kombinera föräldraliv med arbete och känna mer trygghet i vardagen, sa Stefan Löfven.

– Idag används föräldraledighet när barn inte kan vara på förskolan. Det vet vi. Detta kommer att stärka arbets- och föräldralivet för 100 000-tals familjer i landet, sa finansminister Magdalena Andersson.

Det blir samma ersättning som vid föräldraledighet. 5,4 miljarder kommer det att kosta. Alla fem dagarna måste tas ut vid samma tillfälle. Det är fem dagar per förälder i en familj oavsett antal barn.

– En del sliter ut sig. Föräldrar sliter ut sig när det inte kan kombinera barn med arbete. Det är slitigt där ute. Då måste vi öppna den möjligheten, sa Stefan Löfven.

Det är ett väldigt pusslande när skola och förskola stänger. Många har svårt att få det att gå ihop. Detta kan minska stress och press, menade finans- och statsministern.

- Inte helt sällan under tonåren att ha tid med föräldrar. En tid då många unga är sköra. Tror att det kan vara väldigt värdefullt, sa Stefan Löfven.

Cirka 900 000 familjer berörs. Löftet ska genomföras under kommande mandatperioden.

Men Jönköpings läns riksdagsledamot Andreas Carlson (KD) är kritiskt.

– Var fanns deras engagemang för barnfamiljerna de senaste fyra åren. Detta är lite yrvaket att komma med tolv dagar före valdagen.

Han pekar på tillgången på personlig assistent för barn och den ”könskvoterade föräldraförsäkringen” som två saker som försämrar situationen för barnfamiljerna.

– Detta är en blek kopia av förslag från kd som som bättre gynnar pressade barnfamiljer.

Han säger att han syftar på partiets förslag att ge fem obetalda tjänstlediga dagar till barnfamiljer och riktade skattesänkningar till barnfamiljer för att möjliggöra föräldrar att tillbringa mer tid med barnen.

En skattesänkning som enligt Andreas Carlsson skulle ge familjerna mer pengar än extraveckan som S föreslår.