Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Våra kyrkogårdsbesökare kan njuta av fågelkvitter istället för buller"

Kremeringsugn driven av rapsolja. Transportfordon som går på bränsle av slaktavfall. Tystgående batteridrivna maskiner. Värnamo pastorat ligger i framkant när det gäller att värna miljön. Receptet är engagerade medarbetare.

I dessa tider är kyrkogården viktigare än någonsin. Många kommer för att sörja en anhörig, andra använder den som rogivande park. Värnamo pastorat ligger i framkant när det gäller att värna miljön, menar kyrkogårds- och fastighetschef Tobias Munkholm.

Redan vid renoveringen av krematoriet 2012 valde pastoratet att investera i teknik för en krematorieugn driven av rapsolja. Sedan dess har pastoratet också valt andra miljövänliga alternativ.

– Vi har nu nästan helt gått över till fossilfri verksamhet. Våra åkgräsklippare, småtraktorer och våra transportbilar drivs av till exempel av HVO-bränsle från slaktavfall, säger Tobias Munkholm.

Många fördelar

HVO-bränsle är ett förnybart och hållbart drivmedel, som enligt pastoratet ger upp till 90 procent lägre utsläpp av växthusgaser.

– Vad jag vet så var vi den första förvaltningen i landet med att gå över till HVO-diesel och idag har vi många maskiner som kan använda det, säger Tobias Munkholm.

Maskiner som lövblåsar, röjsågar, häcksaxar och motorsågar är batteridrivna och därmed också tystgående.

– Det fina med det är att våra kyrkogårdsbesökare kan njuta av fågelkvitter istället för buller när vi är ute och arbetar. Det är ju är en viktigt faktor, säger Tobias Munkholm.

Dessutom är pastoratet delägare i vindkraftsbolaget Vallerstad vind, och via solcellspaneler på ett flertal fastigheter är Värnamo pastorat självförsörjande på elektricitet.

Färdplan för klimatet

Värnamo pastorat är inte unikt i sin miljösatsning. Svenska kyrkan antog i slutet av december 2019 en färdplan för klimatet med målet satt till 2030. Ett första delmål är satt till 2023 och innebär att landets begravningsverksamheter ska arbeta strukturerat för att fasa ut arbetsmaskiner och verktyg som drivs med fossila bränslen. Samtidigt ska den samlade förvaltningen av begravningsplatserna vara hållbar och klimatsmart. Med tre år kvar till delmålet ligger alltså Värnamo bra till, menar kyrkogårds- och fastighetschefen.

– En förutsättning för att kunna lyckas i ett sådant här arbete är att få med sig alla i personalen. Att det finns glädje och en vilja att bidra med idéer om en bättre närmiljö. Det ska falla sig naturligt att tänka i de banorna.

Värnar biologisk mångfald

Att så är fallet märks inte minst genom att pastoratet också värnar en biologisk mångfald. Inom kyrkogårdens område finns exempelvis dödved för att gynna etableringen av insekter, bikupor och betande får. Tankar om ett insektshotell finns också. Genom dessa satsningar hoppas man inte bara locka till sig besökare utan också kunna inspirera andra till ett miljötänk.

– Kan vi som yrkesmän gå över till klimatsmarta alternativ så kan även andra. Ofta är man fast i gamla tankebanor, man gör som man alltid har gjort. Jag hoppas att ett besök hos oss ska kunna generera lite nya tankar.

Många ser kyrkogården som en frizon, en plats dit man kan komma och bara vara, menar Tobias Munkholm.

– Vissa väljer att ta med sig sin lunch och äta den här på en bänk. Eller så tar man en promenad och bara andas lite. Kyrkogården är en viktig plats för många, människor, insekter och djur.