På den tredje förhandlingsdagen var det dags för slutplädering i målet kring skjutningen på Malmövägen den 10 januari 2019. Det var nu kammaråklagare Lisa Hedberg skulle knyta ihop säcken. Hon hade överklagat eftersom hon inte ansåg att Jönköpings tingsrätt tagit hänsyn till all bevisning.

– Vår uppfattning är att vår bevisning är tillräcklig för en fällande dom, sa hon och radade upp en lång lista av omständigheter som alla är en del i en lång indiciekedja.

Spelar ingen roll

En indicie är svagare än ett faktiskt bevis, men även en kedja av indicier kan leda till en fällande dom. Den indiciekedja Lisa Hedberg hänvisar till handlar om telefonsamtal, avlyssning av Bandidosmedlemmarnas bil, mobiltelefoners positionering, ögonvittnen som sett och hört någon skjuta mot den aktuella bilen, tändsatspartiklar i den silverfärgade Mercedesen och på de åtalade samt det faktum att de försökte fly från polisen utanför Reftele några timmar efter att skotten avlossats. Indiciekedjan pekar heller inte ut vem av de fyra som avlossade skotten, men enligt Lisa Hedberg så spelar det ingen roll.

– Vi kan inte säga vem som sköt eller vem som gör vad, men det spelar ingen roll eftersom vi anser att de agerat i samförstånd.

– Nu studsade jag till lite, sa Martin Cullberg, en av försvararna.

Sällsynt snabbt

Försvararna var rörande eniga om att indiciekedjan inte håller hela vägen, att det finns alternativa förklaringar och inte bara åklagarens. Man pekade bland annat på tändsatspartiklarna som hittades såväl på de åtalade som i bilarna och som indikerar att vapen har avlossats. Det går inte att koppla partiklar till en specifik hylsa, vilket hade underlättat för åklagarens bevisning. En försvarare konstaterade att det inte är konstigt att man hittat tändsatspartiklar på personer som lever i en kriminell miljö där vapen förekommer.

Maria Adielsson, försvarare till den silvergrå Mercedesens ägare, tyckte att polisen varit lite väl snabba med att peka ut de skyldiga.

– Det är sällsynt att man är så bestämda redan från början utan att ha gripit någon på platsen. Redan efter 1-2 minuter hade polisen en egen uppfattning om vem som låg bakom, konstaterade hon.

Kammaråklagare Lisa Hedberg yrkade på fängelsestraff för samtliga inblandade och att de i så fall ska häktas i samband med dom. Den 11 mars får vi veta hur Göta hovrätt har resonerat.