Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår beredskap är god ...?

I flera insändare har herrar Gahnshag (S) och Holmqvist (MP) meddelat "att ekonomin är god". Detta får oss att tänka på den gamla devisen "Sveriges beredskap är god".

Ekonomin i Falu kommun är god så till vida att vi aldrig har haft så mycket resurser som nu. Det finns skattemedel till nästan allt vi faktiskt behöver göra för våra Falubor. Men, det räcker inte till för att inte har stenhård koll på effektiviteten i all verksamhet och alla de extra poster som hela tiden dyker upp.Hur går tankarna och samtalen i gänget kring makten. Jonny Gahnshag, Richard Holmqvist, Christer Falk med några flera när problemet med underskott i omvårdnadsförvaltningen ska hanteras. Tidigare under dagen har kanske ärenden som ny park vid resecentrum diskuterats, anläggning av våtmarker på Myran eller rent av cykel kommun Falun med nya cykelvägar. Investeringar liknande de nämnda utan finansiering presenteras allt oftare. Hur får man förståelse för eller förankrar man ett beslut att dra in på nattpatrullen med uppgift att balansera ett jätteunderskott i verksamheten? Vi i den borgerliga oppositionen är förbluffade.

Faluns ekonomi är nu i så dåligt skick att man trots återbetalning av AFA-medel om nästan 100 miljoner kronor sammanlagt för 2012 och 2013 (detta betalades in under 2005 och 2006 och skulle ha bidragit till ytterligare positivt resultat med 100 miljoner under de borgerliga åren) uppnås inte budgeterade resultat. Utan dessa "bidrag" från den tidigare majoriteten skulle Falun i dag uppvisa stora underskott för andra året i rad.

Ekonomin är tyvärr i fritt fall där skatteintäkterna inte räcker till att hålla en bra kärnverksamhet utan att inskränkningar av tveksamt slag måste ske liknande neddragningen av nattpatrullen, stängning av offentlig WC på kajenparkeringen med mera. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har förlorat greppet över kostnaderna och dessa har under de senaste tre åren skenat iväg med över 10 procent samtidigt som inflationen i Sverige under samma tid varit under 5 procent.

Faluns situation är en helt egen konstruktion. Utöver detta ska ett nödvändigt resecentrum byggas och ett beslutat VM genomföras vilket givetvis kommer att medföra framtida påfrestningar på ekonomin och skall betalas.

Mats Dahlström

Centerpartiet

Sten H. Larsson

f n partilös

Katarina Gustavsson

Kristdemokraterna

Svante Parsjö -Tegnér

Folkpartiet

Mikael Rosén

Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel