Fredliga demonstrationer ordnades under tisdagskvällen på flera ställen i Katalonien. I Barcelona deltog runt 40 000 personer, i Girona 9 000.

Men på flera ställen övergick demonstrationerna till mer våldsamma konfrontationer. I Barcelona var kravallpolis under tisdagskvällen utkommenderad för att möta maskerade demonstranter som kastade gatsten mot polisen och tände eldar på gatorna.

Även från Tarragona, Girona och Lerida rapporterades om bråk mellan polis och demonstranter. Utöver konfrontationerna blockerades vägar, inklusive huvudleden från Barcelona till Frankrike, liksom järnvägsspår, av demonstranter.

"Samordnat våld"

Regeringen i Madrid svarade sent på tisdagen på protesterna med ett pressmeddelande.

"Det är uppenbart att vad vi ser här inte är en fredlig rörelse, utan en som orkestreras av grupper som utnyttjar gatuvåld för att förstöra samförståndet i Katalonien. Kvällens våld var samordnat", skriver den i ett uttalande.

Samtidigt har svenska ambassaden har uppmanat svenskar i området att undvika folksamlingar och demonstrationer:

”Svenska turister och boenden i regionen rekommenderas att undvika folksamlingar och demonstrationer. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant via media och lokala myndigheter samt att följa lokala myndigheters uppmaningar”, skriver de på sin hemsida och fortsatte:

"Under tisdagen rapporterades inga störningar på flygplatsen El Prat men lokala myndigheter utesluter inte att trafikstörningar både i flygtrafik och kommunikationen till och från flygplatsen kan uppstå, främst under eftermiddagar/kvällar”.

Nya demonstrationer

Protesterna inleddes när Spaniens högsta domstol dömde flera katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motiveringen att de uppmuntrat till oroligheterna under hösten 2017.

Separatiströrelsen har meddelat att den kommer att fortsätta demonstrera sitt stöd för de dömda. Civilsamhällesorganisationerna ANC och Òmnium Cultural har kallat till protestmarscher över hela regionen och en generalstrejk planeras till fredag. Under onsdagen ska universitetsstudenter genomföra en större demonstration i Madrid.

TT / Hall media