Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaggeryd växer snabbare än väntat: ”Gått väldigt fort”

Inför den reviderade översiktsplan kommunen börjat jobba på ger sig politikerna i fullmäktige ut på dialogmöten med medborgarna för att ta in synpunkter. Kommunen växer nämligen så det knakar och står inför stora förändringar, även utanför centralorterna. Samtidigt släpper kommunen nya tomter. – Det har ju gått väldigt fort de senaste två åren med utvecklingen, säger planarkitekt Hanna Grönlund.

De ungefär 15 tomter kommunen snart släpper ligger i Skillingaryd, Klevshult, Hok, Vaggeryd och Byarum. Tomterna kommer gå enligt principen först till kvarn vilket betyder att det inte går att boka en tomt i förväg utan först den fjärde november när kommunen släpper tomterna på sin hemsida.

Kommunens mål – som det framgår av dokumentet Strategiskt boendeutvecklingsprogram 2015-2018 – har varit att växa med ungefär 60 personer per år för att nå 14 000 invånare år 2025. Denna befolkningssiffra nådde Vaggeryds kommun redan i början på detta år, alltså 2019.

Kommunen växer med andra ord så det knakar.

Många nya lagar

Hanna Grönlund som är översiktsplanerare och planarkitekt på kommunen är projektledare i arbetet med en ny översiktsplan.

– Vi fick i uppdrag i april att göra en ny reviderad översiktsplan, så just nu är vi inne i etableringsfasen, och det innebär att vi sätter upp en projektplan och går ut med de här dialogmötena som vi kallar framtid och utveckling.

Den nu gällande översiktsplanen är från 2012 och i och med att så mycket har hänt i kommunen – och även när det gäller lagar och förordningar – är det hög tid för en ny.

– Inför att man gör en ny översiktsplan gör man en aktivitetsprövning. Då ser man över den plan som gäller. När vi gjorde det såg vi att det kommit väldigt mycket nya lagändringar som påverkar, bland annat vad gäller plan- och bygglagen, EU-direktiv och Agenda 2030.

Arbetet har redan kommit igång men innan kommunen drar upp de stora linjerna vill de alltså föra dialog med medborgarna.

– Tanken är att vi ska ha de här dialogerna med invånarna först, och utifrån det vi får in ska vi via styrgruppen få fram en gemensam målbild för vilka visioner och strategier vi ska sätta upp för framtiden.

Utvecklingen gått fort

Den gamla planen från 2012 är i stort sett förverkligad, enligt Hanna Grönlund. Det finns alltså inte så mycket kvar att göra på den.

– I alla fall inte om man ser till villabebyggelse och småhus. Det har ju gått väldigt fort de senaste två åren med utvecklingen, säger Hanna Grönlund.

För att klara av tillströmningen har kommunen blivit tvungen att vända och vrida på det som finns.

– Det har gjort att vi gått in och tittat på gamla detaljplaner för att se vad som går att skrapa fram.

Vad har ni för möjlighet att hitta nya tomter, nu har ni ju just lagt ut femton nya?

– Det blir en utmaning. Vi är väldigt noga med hållbarhetstänk och helhet nu, den nya grönplanen kommer att vara vägledande.

Är skjutfältet en hämsko när det gäller att bygga nya hus och villor?

– Nej, jag tror inte att man kommer att föreslå nya bostadsområden på den sidan E4:an om man tänker Skillingaryd, däremot påverkar skjutfältet vår utveckling på landsbygden.