Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad händer med Lingon och Mjölk?

Efter 28 år som körledare gör nu Adan Brown sin sista konsert med kören Lingon och Mjölk. Föreställningen heter "Allting har sin tid". Nu tar församlingsmusikern Anna- Maria Toftgård över.

I 28 år har Adan Brown varit kören Lingon och Mjölks ledare. När han för ett par år sedan lämnade sin tjänst som musiker i Värnamo Missionskyrka till förmån för Värnamo kulturskola, valde han att fortsätta leda kören vid sidan om den nya tjänsten på obestämd tid. Men nu är det dags. Från och med den 14 mars är det Missionskyrkans församlingsmusiker Anna-Maria Toftgård som tar över taktpinnen.

– Det ska bli väldigt spännande och roligt, säger hon.

Väntat och naturligt

Anna-Maria Toftgård var den som tog över Adan Browns tjänst i Missionskyrkan och på så vis är körledarskiftet både väntat och naturligt.

– Utåt sett sker kanske inga dramatiska förändringar, men visst kommer det så klart att märkas. Kören förlorar den ledare som startat upp och brunnit för kören i alla år och som också har en relation till alla, säger Anna-Maria Toftgård.

Arbetar lika

På det stora hela arbetar de relativt lika, tror hon. Båda är erfarna körledare med en förkärlek för gospel. Båda är drivna eldsjälar. En skillnad dem emellan är att Anna-Maria Toftgård är sångpedagog i botten, vilket hon tror kommer att kunna märkas i körledarskapet.

– Jag kommer nog att fokusera en hel del på sångteknik och jobba mycket med uttrycket, tror jag, även om det så klart är svårt att veta så här på förhand, säger hon.

Adan Brown berättar att han har haft fokus på exempelvis klangfärger och artikulation.

– Jag har också jobbat mycket med textförståelse och budskap men även sammanhållning i gruppen. Exempelvis har jag haft som krav att för att vara med i Lingon och Mjölk ska man vara trygg i sin tro, för att kunna förmedla budskapet. Körmedlemmarna har också vant sig vid att ta mycket ansvar själva när det gäller att lära sig låtarna, säger Adan Brown.

"Känns rätt"

Att han nu väljer att lämna över kören efter nästan tre decennium tycker han känns bra.

– Jag är en person som alltid vill gå helhjärtat in i det jag gör. På sista tiden har jag känt att jag inte har kunnat göra det med Lingon och Mjölk på samma sätt som tidigare. Det där lilla pirret har saknats, det som gör att man lägger ned det lilla extra, säger Adan Brown.

Även om beslutet att sluta känns rätt kommer han också att sakna kören.

– De är en fantastisk kör med så mysiga och goa medlemmar. Dem kommer jag självklart att sakna, säger han.

Låg profil en tid

Under hösten kommer nu Anna-Maria Toftgård att fokusera på att bli bekant med sin kör. Några större evenemang kommer det därmed inte att bli.

– Jag kommer inledningsvis att lägga tid på att lära känna alla körmedlemmarna. Vi har en konsert med Evelina Gard, sedan är det julkonserten som vanligt. Men i övrigt håller vi lite låg profil en tid nu, innan vi drar igång för fullt igen, säger hon.