Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Va-taxan billigare för en del – andra får betala mer

Va-taxan måste göras om för att bli mer rättvis. Det menar tekniska utskottet i ett nytt förslag som skulle ge både vinnare och förlorare.

– Vi har sett att det finns en obalans i fördelningen av kostnaderna. Vi vill ha en ny taxa som är mer rättvis för konsumenterna, säger Gottlieb Granberg (M), ordförande i tekniska utskottet, i ett pressmeddelande.

Förslaget – som om det klubbas i kommunfullmäktige börjar gälla nästa år – gäller både förbrukningsavgiften och avgiften för den som bygger nytt.

Tidigare har den som bor i flerfamiljshus proportionerligt betalat mer för va-tjänsterna än till exempel villaägarna.

– Vi vill ändra förhållandet mellan fasta och rörliga avgifter så att den fasta delen blir större jämfört med tidigare. Det speglar kommunens kostnader på ett bättre sätt då va-verksamheten har en hög andel fasta kostnader, säger Antti Vähäkari, va-chef i Värnamo kommun.

För en normalvilla innebär den nya förbrukningsavgiften en ökning med drygt 150 kronor om året. För ett flerfamiljshus med 15 lägenheter sänks kostnaden med drygt 10 000 kronor per år.

Anläggningsavgiften höjs enligt förslaget med 23 766 kronor till 185 700 kronor för en normalvilla och med 77 309 kronor till 563 700 kronor för ett flerfamiljshus med cirka 15 lägenheter.

Utöver detta föreslår tekniska utskottet en generell höjning av taxan med 3 procent jämfört med 2019 års taxa.