Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V vill införa högkostnadsskydd för tandvård

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Vänsterpartiet har lagt fram ett förslag om att införa ett högkostnadsskydd för tandvård. Införandet av ett högkostnadsskydd beräknas kosta staten 4,5 miljarder kronor.

Vänsterpartiet vill införa ett högkostnadsskydd för tandvård. Propositionen innebär att kostnader som, under en 12 månaders period, överstiger 2 000 kr ska täckas fullt ut. I dag subventionerar staten 50 procent av de kostnader som ligger på en summa mellan 3 000 - 15 000 kr och 85 procent på dem från 15 000 kr och uppåt. Tandvårdsbidraget kommer inte att påverkas av förslaget.

Kostnaden för Vänsterpartiets förslag om högkostnadsskydd för tandvård uppges bli totalt 4,5 miljarder per år. Detta uppger Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

–Vi vill att man ska kunna gå till tandläkaren oavsett om man har hög eller låg inkomst. Det ska inte synas i munnen hur mycket pengar man tjänar. Därför föreslår vi ett ordentligt högkostnadsskydd i tandvården, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, i pressmeddelandet.