Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utgivaren: En lokaltidning behöver en ledarsida

I dag hittar du en ny avdelning på vn.se - en avdelning där du kommer att kunna ta del av ledare, krönikor och politiska analyser med en liberal inriktning.

Alltsedan tidningen grundades 1930 har Värnamo Nyheter varit politiskt obunden, vilket inneburit att det inte heller har funnits plats för ledare.

Ett av lokaltidningens, och alla tidningars, viktigaste uppdrag – vid sidan av att leverera nyheter, berättelser och information – är att främja den lokala debatten i syfte att värna demokratin och främja läsarens förutsättningar att forma egna tankar och åsikter. Där spelar en ledaren en viktig roll.

Värnamo Nyheters politiska färg blir oberoende liberal, vilket betyder att det inte finns några som helst partipolitiska kopplingar eller lojaliteter men att den ideologiska riktningen är just liberal. Det finns ingen politiker eller något politiskt parti som kan styra vår ledarjournalistik, utan det är tankegodset hos redaktören och de lokala perspektiven som är viktigast.

I våra grundvärderingar ingår att tidningen på ledarsidan stödjer marknadsekonomi med en social medvetenhet, entreprenörskapet, civilsamhället samt den enskildes vilja, valfrihet och förmåga att forma sitt liv efter eget gottfinnande. Det innebär att du som läsare kommer att märka att Värnamo Nyheter i sin opinionsbildning kommer att driva frågor som utgår från individens frihet och som samtidigt grundar sig i den trygghet som rättssamhället skapar.

Det har alltid och kommer alltid att finnas en skarp skiljelinje mellan åsiktsjournalistik och nyhetsjournalistik där den senare är helt oberoende och aldrig åsiktsdriven.

Den åsiktsjournalistik som du som läsare av Värnamo Nyheter har kunnat ta del av hittills har bestått av insändare och debatt som skrivs av utomstående skribenter – organiserade debattörer såväl som privata tänkare och tyckare. Insändare och debattartiklar kan representera i princip vilka tankar som helst som inte överträder de grundläggande etiska principer som vi lutar oss emot och som i våra grundvärderingar bland annat formuleras som att ”varje individ har samma värde och ska värnas, grupper ställs inte mot grupper och tidningens opinionsbildning strävar efter att bidra till ett bättre samhälle för samtliga”. Där kan och ska i princip alla politiska och opolitiska åsikter kunna luftas och tankar få flyga både högt och brett.

Avsikten med att vi nu inför ledare i din tidning är inte att övertyga dig i några som helst politiska frågor, utan att utmana dina tankar. Du ska känna att du – oavsett vad du själv tycker eller var du lägger dina politiska sympatier – ska kunna ta del av tidningens ledare och bli arg, glad, bekräftad, ja, vad som helst, bara det berör.

Jag hoppas att du tycker att det är lika roligt som jag att tidningen utvecklas och att du får mer material att ta del av – och att du hör av dig om du har tankar kring ledarsidan såväl som kring annat!