Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsfestivalen firar 25 år med Sean Banan

I höst fyller ungdomsfestivalen i Smålandsstenar 25 år. Det firas med extra mycket aktiviteter och ingen mindre än Sean banan på scen.

Lördagen den 6 oktober är det dags för den 25:e ungdomsfestivalen i Torghuset. Och Anette Josefsson, vd för Torghuset, tycker att Sean Banan är det perfekta dragplåstret för dagen.

– Vi är inte ute efter att öka antalet besökare, för det har vi inte plats med. Men det känns som en sådan artist passar så bra här. Det är flera som har sagt "så häftigt att han kommer!". Vi firar lite extra med en sådan artist, det blir en jättebra 25-årspresent.

Markoolio och Amy Diamond populära

De artister som dragit mest besökare till ungdomsfestivalen är Markoolio och Amy Diamond. För att få plats med all publik den här gången övervägde man att ha konserten utomhus, men nu har man tänkt om.

– Vi kör inne och hoppas att det blir lagom mycket folk.

Hur känns det att ungdomsfestivalen fyller 25 år?

– Det är ju ganska ofattbart, att man har lyckats hålla en sådan grej i så många år, det måste ju betyda att de gillar det. Det är lika spännande varje år, säger Anette Josefsson.

Festivalen började som ett disco. Sedan har det vuxit med föreningar som är på plats för att visa upp sin verksamhet och erbjuda aktiviteter, till aktiviteter även utomhus och med kända artister på scenen. Det som tagits bort under åren är högstadiediscot som man tidigare hade på kvällen. Numera är festivalen riktad mer mot en yngre målgrupp.

Intensivt program

Antalet besökare brukar vara ganska konstant med runt tusen barn och vuxna, enligt Anette Josefsson.

Och hon tror att festivalen fortfarande fyller sitt syfte, även om det kan bli intensivt med det fullmatade programmet.

– Det är ju ganska strängt för barnen. Det ska vara en sådan där dag som man hoppas att de längtar till och när kvällen kommer ska man vara som en liten trasdocka, säger hon glatt.

Hon tror också att festivalen kommer leva vidare många år framåt.

– Jag känner ju inte att intresset minskar, det kommer ju nya barn hela tiden. Så länge vi får åtminstone hyfsat med föräldrar som hjälper till så kör vi på, helt klart.

Årets festival gästas bland annat av teknikcenter på Campus Värnamo, Kulturplatån, Smålandsstenars bibliotek, Stora Segerstads naturbruksgymnasium, Hylte miniracing och spelföreningen DOMM. Elever från Gislaveds gymnasiums barn- och fritidsprogram håller i discot.

Förutom Sean Banan står också duon Allgot och Villgott för underhållningen på scenen. Dessutom bjuder dagen på en mängd aktiviteter som ansiktsmålning, bio, hinderbanor och hoppborgar.