Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar imponerade – som filmmakare

Många feriejobb ställdes in på grund av coronaviruset. Men 21 ungdomar i Gislaved gick inte sysslolösa. De fick testa livet som professionella filmare.
Resultatet fick de ansvariga att häpna.

Det kunde ha blivit en dyster sommar för kommunens ungdomar. I coronavirusets kölvatten ställdes många feriearbeten in. Det fick kommunens arbetsmarknadsenhet att agera.

— Vi fick en förfrågan genom kulturförvaltningen om det fanns en möjlighet att ge ungdomarna sysselsättning inom ramen för vår plattform. Det tyckte vi lät fantastiskt roligt, säger Imola Mokos, enhetschef för allmänkultur i Gislaved.

Idén att lyfta lokala kulturskatter hade funnits där länge – och att låta unga få skildra sin syn på kultur utifrån sina egna referensramar blev en win-win-situation menar hon.

Kultursamordnare Luis Gonzalez presenterade en projektidé som i korthet gick ut på att låta en grupp om sju ungdomar under tre veckor skapa egna filmer utifrån uppdraget att dokumentera kulturen i kommunen. Detta med fria tyglar under konstnärlig ledning.

— Det viktiga var att filmen skulle skapas helt utifrån ungdomens egen referensram, med teknik som de hade hemma, sin mobil eller platta, säger Luis Gonzalez.

Tre grupper blev det, totalt 21 ungdomar. Som handledare anlitades konstnären Christian Immonen, som under många år arbetat med videoproduktion.

— Valet av Immonen handlade om att vi ville få in ett konstnärligt tänk. Hur skildrar man en staty på film? Hur talar man om konst, vad är kultur? säger Luis Gonzalez.

För Christian Immonen passade sommaruppdraget perfekt.

— Den här typen av projekt behövs. Det finns ett glapp mellan kultur och ungdomar. Hur många kulturprojekt involverar unga? Hur många evenemang vänder sig till dem? Skolan har ett stort ansvar i att förmedla konsten och kulturens betydelse, men det är svårt när det saknas ett tydligt uppdrag, säger han.

Christian Immonen poängterar att en del i projektet var känslan av att detta var ett jobb. Sex timmars avlönat arbete.

— För många ungdomar var detta deras första jobb. Att komma i tid och ta uppdraget på allvar var en viktig del. Vi blev som en liten redaktion, där ungdomarna själva fick planera och genomföra intervjuer och annat i sina filmer.

Både han och Kulturplatån häpnade över resultatet.

— De levererade långt över förväntat. 81 filmer, så många hade vi inte ens kunnat föreställa oss, säger Luis Gonzalez.

Även sättet ungdomarna valt att närma sig kulturen imponerade – och inspirerade – Kulturplatån.

— De visade prov på en stor kulturell medvetenhet i det att de inte bara dokumenterade bild, musik och teater utan även tog kontakt med hembygdsföreningar, representanter för civilsamhället och tjänstemän inom kultursektorn, säger Luis Gonzalez.

Ljudteknikern fick en röst, liksom film- och fotopedagogen, och ungdomarna hade inte bara nöjt sig med Gislaved utan även besökt andra orter, som Reftele, Anderstorp och Isaberg.

— För oss kulturarbetare är det lätt att bli hemmablinda. Att se kulturen genom dessa ungdomars ögon är väldigt lärorikt också för oss, säger kultursamordnaren.

Filmerna ligger nu på Kulturplatåns Facebooksida och har visats nästan 50 000 gånger.

— Det känns väldigt roligt och jag hoppas att vi genom detta har kunnat ge ungdomarna en känsla av hur det är att arbeta inom kultursektorn. Det är nog så viktigt i dessa tider, säger Christian Immonen.

Har vi nu fått 21 nya kulturarbetare i kommunen?

— Haha, vi får se, det hade ju varit fantastiskt. Men om vi har fått en eller två att tänka i de banorna så har vi lyckats tycker jag, säger Christian Immonen.