Det serveras våfflor, även under årets absolut varmaste dagar. Dagar som dessa ska man dricka mycket, sägs det. Den svala drycken som en av feriepraktikanterna plockar fram blir därför ett perfekt komplement till den frasiga, tjocka våfflan.

Nathalie Klavsta Gustafsson, Badra Jamac och Ronny Gradin gör sin sista dag på Café Holmen i Gislaved denna dag. Efter dem står ett nytt gäng redo att drillas i professionell våffelbakning.

I tre veckor har 15-åringarna arbetat vid våffeljärnet, torkat bord och slevat smet. De serverar i snitt hundra våfflor om dagen. Men en dag som denna förväntar de sig inte många besökare. Även Café Holmen stammisar ser ut att att ha valt stranden över kaféborden.

– Folk brukar komma i slutet av dagen, men idag är det nog för varmt, menar Ronny Gradin.

Bild 1 av 4 Ronny Gradin kände sig något tveksam inför sommaren men med tiden blev det roligt.

Foto Tobias Privén

Fick önska

Feriepraktikanterna fick i början av våren en lista och blev ombedda att önska plats inför sommaren. Ronny erkänner att han blev något fundersam när han fick se hur de placerat honom.

– Jag ville vara i sporthallen och när jag såg att de placerat mig på Café holmen så visste jag knappt vad de var för något eller hur det skulle gå, säger han.

Den första arbetsdagen var det ganska tomt bland borden.

– Jag stod mest och kollade på och undrade vad jag gjorde här, säger han.

Men arbetet tycks ha givit mersmak. Enligt Ronny blev det roligare när man väl vant sig. En framtid inom caféverksamhet är Ronny tveksam till, men han skulle kunna tänka sig ett arbete på ett större café för en tid.

– Första dagen var det lite stelt, men nu flyter det på, säger han.

Receptet

Några halvfabrikat kommer inte innanför dörren utan feriepraktikanterna gör allt från grunden, utom möjligtvis saften.

Ronny berättar att han oftast får rollen som "våffelgräddare". Nathalie och Badra serverar och gör ett gott jobb med den smaskiga smeten, men även Nathalie vet hur man gräddar en våffla.

– Det viktiga är att inte tappa eller ta sönder dem, förklarar hon.

Hur känns det att det är sista dagen?

– Det känns jätte skönt! svarar Badra.