Charlotta Broström, som är projektledare för Skaparbibblan i Vaggeryd, finns förstås på plats. Hon säger att satsningen på ”Geek Girls” handlar om att de vill stimulera tjejers teknikintresse.

– Vi vill visa hur man kan kombinera teknik på olika sätt, ikväll är det med textil och då har vi med oss en utbildad sömmerska, Janann Aljaboovi.

Med ledlampor

Ett gäng tjejer från årskurs tre och uppåt har samlats kring ett bord som dignar av knappar, tygstycken, blixtlås, batterier, glitterpennor och annat matnyttigt när temat är ”Sew Electric”.

– Vi gör teknikarmband och fikar och så har vi roligt, berättar Leona som står och letar knappar i en stor låda i ena änden av bordet.

Sara och Sofia dekorerar tavlor en bit därifrån, Alva visar upp ett armband som hon har tillverkat av blixtlås och ja, så lyser det här och var i rummet från små, små lampor.

– Det är ledlampor som vi kopplar till knappcellsbatterier med en magnet, förklarar Charlotta Broström.

Hon visar också andra exempel på vad som tillverkats i Skaparbibblan och säger att de gärna använder sig av återbruk om det går.

Är gratis

Geek Girls är en del av Skaparbibblan, en sorts idéverkstad/Maker Space efter amerikansk modell, och i samma rum finns även bibliotekets 3d-skrivare. Besökare kan ta del av olika material och verktyg och skapa tillsammans på olika sätt.

Deltagandet i just Geek Girls är kostnadsfritt och riktar sig i första hand till tjejer i mellan- och högstadieåldern, det är gratis och ingen föranmälan krävs.