– Det känns jättebra! Första Rutan var i Värnamo, Rutan nummer två kom i Grimstad och nu är detta Rutan nummer tre, säger filmregissören Ruben Östlund.

Han står tillsammans med Kalle Boman för upphovet till Rutan på torget Flanaden i Värnamo. Tre år senare har en trilling till denna invigts i Ängelholm.

– Den ligger jättefint på Storgatan här. Det går nästan inte att missa att det finns en ruta här, säger Ruben Östlund nöjt.

Bild 1 av 10 Trion som invigde den tredje Rutan: upphovsmännen Ruben Östlund och Kalle Boman med Ängelholms Kristina Klang.

Foto Lars Alkner

Värnamos kulturchef Lars Alkner är också nöjd över att Rutan sprider sig:

– Det är bara roligt. Kalle Boman har sagt att det ska bli en hel ring runt hela jordklotet. Och varje ny ruta är en påminnelse om att den första finns i Värnamo. Det står nämligen på skylten här.

Rutan i Ängelholm är en exakt likadan, belyst kvadrat i kullersten som på Flanaden i Värnamo. Tekniska kontorets modell har gjort avtryck på flera ställen.

– Och nu är det klart att det snart blir en fjärde ruta, på Landala torg i Göteborg, avslöjar Lars Alkner.

– Lars har varit till stor hjälp, säger Kristina Klang som upptäckte idén i Ruben Östlunds sommarprat i radion.

Hon tände på beskrivningen av Rutan i Värnamo:

"Rutan är en plats där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Till Rutan kan vi gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den stjäl vi inte."

Tredje Rutan på Storgatan i Ängelholm, ett syskon till den första på Flanaden i Värnamo.

Foto Lars Alkner

Läget i Ängelholm är valt med tanke på huset strax intill.

– Rutan finns på Storgatan precis utanför vår fritidsgård. Vi är mycket nere på gatan med våra ungdomar och där kan vi prata för varan. Vi äger Rutan, förklarar fritidsgårdens ledare Kristina Klang.

Invigningen av Rutan hölls under stadens kulturvecka och fortsatte på fritidsgården med filmvisning. Naturligtvis visades där idékläckaren Ruben Östlunds prisbelönta film "The Square", som presenterades av regissören själv.