Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: ”Det ska göra ont att äta mat”

Det Andreas Carlsson i Värnamo inte vet om chili är knappast värt att veta. Ett litet chilifrö ledde till ett stort intresse och så småningom en egen hobbyodling.

Hemma hos familjen Fagerström-Carlsson i Värnamo finns inte bara vanliga krukväxter. På altanen och på familjens fönsterbrädor lyser det av heta avlånga frukter i rött, orange och grönt. Det är jalapeño, cayennepeppar och en och annan habanero.

— Chili är både nyttigt och gott. Man kan använda den i matlagning, man kan göra sås av den och till och med ha den i marmelad, säger Andreas och kniper bort lite skräp från en chiliplanta av sorten bhut orange Copenhagen den hetaste chiliplantan som finns i huset just nu.

I en glasburk på bordet står den starkaste chilin som Andreas någonsin har odlat, bhut jolokia, även kallad ghost pepper. Den är 400 gånger starkare än tabascosås och används bland annat i polisens pepparsprej.

— Får du den på huden, eller ännu värre i ögonen, så gör det rejält ont men det är inte farligt, säger Andreas.

Chiliskalan

Chilins styrka mäts enligt en skala som kallas scoville och måttet anger hur många gånger frukten måste spädas ut med vatten för att styrkan ska neutraliseras.

— En paprika har noll, en feferoni brukar ligga på omkring 100-500, cayennepeppar runt 30 000 och jalapeño mellan 2 500 och 10 000 scoville. Habanero lemon har en styrka på 150 000 så den kan vara svår att använda i vanlig matlagning, men den har en frisk smak med lätt citruston, lovar Andreas Carlsson.

Starkast är svårast

Men 150 000 poäng på scovilleskalan är trots allt inte så mycket. Tidigare nämnda bhut jolokia har en styrka på en miljon scoville och den starkaste chilifrukten i världen ligger på omkring det dubbla. Ju hetare frukten är, desto svårare är den att odla eftersom den mognar långsammare. Ibland hinner sommaren ta slut innan chilin är fullmogen, konstaterar Andreas som löser problemet genom att ta in sin odling under höst och vinter. Trots att han i dagsläget har hela 15 plantor fulla med chilifrukt är det med hans mått en skral skörd.

— Jag brukar ha uppåt en 20 plantor. Men i april flyttade jag dem från mitt förra hem i Linköping hit till Småland, då blev plantorna lite lidande. Dessutom hade vi ju en köldknäpp här i somras, men de brukar ta sig så småningom, säger han.

Hur började då denna kärlek till just chili? Andreas berättar att det i grunden handlar om hans stora intresse för matlagning. När han för tio år sedan fick sitt första chilifrö, ett piri-pirifrö, av en kompis satte intresset fart. Sedan dess har han både torkat, fryst och fermenterat de heta frukterna.

— Fermenterad mogen jalapeño används till exempel i srirachasås. Jag har också gjort marmelad. När man kokar chilin och tillsätter sötningsmedel försvinner en del av hettan och själva smaken i frukten framhävs, menar han.

"Två sorters chilinördar"

Andreas tror inte att det är en allt för vanlig hobby att odla chili. Exempelvis säljer dillfrön bättre än alla chilifrön tillsammans. Men det finns dock en trogen skara, med varierad grad av fanatism.

— Jag brukar säga att det finns två sorters chilinördar: de som går på styrkan, som vill visa att de kan odla och äta de starkaste sorterna, och såna som jag som har ett genuint intresse för själva frukten, där smaken är det viktiga.

Favoritchilin är jalapeño, men som första frukt slår han ett slag för cayennepepparn.

— Den är lätt att hantera. Man kan ha den i köttfärssåsen utan att det blir allt för starkt.

Hur gör man då om man har fått i sig allt för stark chili? Enligt Andreas är det varken vitt bröd eller ris som gäller.

— Chili är fettlösligt, så det bästa är att äta något fett, som grädde eller smör.

Men lite hetta ska det vara, menar chilifantasten.

— Det ska göra lite ont att äta mat.

Andreas recept på chilimarmelad:

5-8 valfria chilifrukter - är man ovan kan man börja med en mildare chili som jalapeño eller cayennepeppar.

1 1/4 dl vitvinsvinäger

3,5 dl syltsocker

Plocka ur fröerna och dela dem. Jag brukar plocka bort fröerna eftersom de är lite hårda i konsistensen.

Hacka fint och mixa chilifrukterna med vinägern.

Häll chili- och vinägermixen i en kastrull och tillsätt syltsockret. Småkoka i ca 20 minuter.

Häll upp i en steriliserad glasburk.

Låt svalna och förvara kyld