En kvinna ringde till Värnamo Nyheters redaktion och undrade om hon sett rätt. På vägen ut från Värnamo hade hon sett en man komma cyklande i snön med en kärra på släp. Som hon förstod var han på cykelsemester - i januari!

Hon hade sett rätt. Vi nådde mannen på vägen mot Hörle.

Vackert

Boris Krielen, 44 år, från Haag i Holland vet vad han gör. Med start den 10 januari ska han cykla upp till Nordkap som han ska nå fredagen den 13 februari. Där vänder han om och cyklar hem igen. Det blir en tur på 7 200 kilometer, varav till största delen i snö, kyla och ofta även mörker.

– Jag tycker om att cykla långt och jag tycker Sverige är så vackert om vintern, är hans förklaring.

Snön är inget bekymmer. Tvärtom, det blir ljusare med vit snö om tidiga morgnar och sena eftermiddagar.

Camping

Bekvämlighet är inget för Boris. Natten till onsdagen tillbringade han i ett tält på den för säsongen stängda campingen vid Prostsjön. På morgonen smälte han snö för att få vatten till frukosten.

Att cykla mil efter mil i snömodd och så småningom i rejäla minusgrader kräver bra utrustning. Däcken på cykeln har förstås dubbar, lager och utsatta punkter på cykeln har specialbehandlats och ekipaget har ordentlig belysning.

Själv är han klädd för att klara polarväder.

Frisksportare

Till vardags arbetar Boris Krielen som webbdesigner. Men på fritiden är han en riktig frisksportare. Han har tidigare cyklat till Nordkap, för 22 år sedan och inte på vintern. Från Kanada har han varit med om en expedition till Nordpolen. Han har klättrat i berg i Sydafrika och så vidare...

Vi får en fristad inne på Dekra bilbesiktning där Boris bjuds på en kopp kaffe, får låna toaletten och kan fylla på sin vattenflaska.

– Jag försöker komma inomhus en gång i veckan för att kunna duscha, berättar Boris.

När folk ser honom komma trampande brukar man höja på ögonbrynen. Några vinkar och andra skakar bara på huvudet.

– En ropade "He is crazy", säger Boris och ler.

Följ Boris färd på www.ice-x.nl