Som ung flyttade Eva till USA. Hennes pappa hade fått jobb där på Boeing. Själv utbildade hon sig till maskiningenjör och arbetade i USA inom pappersindustrin.

Men så hände något på vägen. Det logiska och konkreta i ingenjörsskapet fick ge vika för det intuitiva och abstrakta i måleriets värld.

Personlig utveckling

– Jag blev utbränd och hittade tillbaka till livet genom personlig utveckling och måleri och genom att måla mina känslor. Jag började måla och måla. Egentligen målade jag för min egen skull. Men sedan blev det mer och mer.

Nu är Eva professionell konstnär med massor av utställningar bakom sig och dessutom flera utgivna böcker om konst.

Finns det någon koppling mellan ditt måleri och ingenjörsskapet?

– Ja, ingenjörsskapet är väldigt vetenskapligt. Man utforskar. Det går igen i hur jag arbetar med måleriet. Jag experimenterar och provar mycket. På det viset hänger det ihop.

Andligt

Men annars kanske det är varandras motsatser. Om ingenjörsvetenskapen är logisk och beräknande så är Evas konst mer känslomässig.

– Jag målar vad man kallar abstrakt expressionism. Det är en konstform där både känslor och andlighet har betydelse.

– Jag använder alla möjliga färger och former. Men även om det är abstrakt så kan man se någonting i det abstrakta. Man väcker fantasin och många ser olika saker i verken.

Ny bok

I samband med utställningen säljs även Evas böcker. Hennes senaste bok är precis nyligen utgiven och heter Konstriket och är ett slags handbok för konstnärer.

Utställningen i Gislaved pågår mellan 17 januari och 8 februari. Arrangör är Gislaveds konstförening.