I tisdags samlade föreningen Aktiva seniorer dansanta seniorkompisar från Växjö och Jönköping till en eftermiddag i dansens tecken. Platsen var Gummifabriken. Caller var Gösta Toreld som har lyft squaredansen i Värnamo. Det finns en squaredansförening i stan där han är aktiv. Dessutom anordnar föreningen Aktiva seniorer squaredans. Det är en dans som ger motion för både hjärnan och kroppen. Det intygar deltagarna.

Rolig dans

– Det är så jäkla roligt, säger Rolf Arvidsson.

Vad är det som gör det roligt?

– Det är sammanhållningen. Man har inga stora krav utan man gör så gott man kan. Gör man lite fel, ja då rättar man till och hjälps åt allihop. Sedan är det musiken och takten i det hela.

Det är inte så mycket som brukar kunna locka folk från Växjö och Jönköping att besöka Värnamo. Men squaredans är så kul att det drar människor ifrån regionstorstäderna.

– Jag har alltid tyckt at det ser så roligt ut och man får använda både huvudet och fötterna, säger Barbro Meijer om squaredansens fördelar.

Nybörjarkurser

Squaredans är en amerikansk företeelse som utvecklats från äldre europeiska danser, som kadrilj, som har spridit sig över världen. Ordet square kommer sig av att man delar in sig i "squares" om fyra danspar i varje. Sedan dansar man i olika turer. Turerna är ganska komplicerade. Det är callerns uppgift att dela ut turerna och se till att alla hänger med och att dansen håller ihop. Att det blir flyt i det.

Om man nu är senior och tycker det ser kul ut, hur gör man för att hänga på?

– Vi samlas och dansar på Vråens fritidsgård och har haft några prova på - tillfällen nu. Till hösten hoppas vi att vi får igång en nybörjarkurs, säger Rolf Arvidsson.