Reftele

Bild 1 av 3 Svetskurserna är de mest populära på Stora Segerstad.

Foto Peter Feurst

Med sin kursverksamhet och sitt vandrarhem i lantlig gårdsmiljö utsågs Stora Segerstad till turismstipendiat 2018 i Gislaveds kommun.

– Det var väldigt roligt och oväntat, säger Eva Eriksson på Stora segerstad som förvånad fick ta emot samtalet där det meddelades att de hade utsetts.

– Det är klart att det ligger i tiden. Det är väldigt vilsamt här med trädgården runt omkring och de som kommer hit brukar gå och titta på kvällsmjölkningen eller morgonmjölkningen. Vi brukar ha några kaniner i trädgården som barnen får gå och mata. När man tänker på alla utbrända så är ju faktiskt naturen en läkande kraft. Det märker man själv när man kommer ut hur skönt det är, säger hon.

Kurser och vandrarhem

Stora Segerstad erbjuder kurser hela sommaren. De flesta kurser pågår mellan fyra dagar och en vecka och kursdeltagarna bor på vandrarhemmet under tiden. Som mest har man haft 2 000 gästnätter under en säsong. Men det var några år sedan. Senaste åren har det landat på runt 1 000 gästnätter.

– Vi har ju drar folk till bygden och det är bra. De som kommer handlar i Reftele och åker till High Chaparall, konstaterar Eva Eriksson.

Den mest populära kursen är den i svetsning.

– Det är stor efterfrågan på svetskursen. Det handlar om att svetsa trädgårdskonst och det brukar skapas många kreativa saker under kurserna.

I egen regi

Inför årets sommarsäsong har man på Stora Segerstad bestämt sig för att satsa helt i egen regi. Tidigare har man varit anslutna till STF, Svenska Turistföreningen.

– Det kostade mer än det gav eftersom de vanliga vandrarhemsgästerna blir färre och färre. Vi bestämde oss för att köra i egen regi och satsa på kurserna och vandrarhemmet. Det går fortfarande att bo som en vanlig turist på vandrarhemmet, men då under lite enklare former eftersom vi inte har personal på plats hela tiden.