– Jag tror att de styrande politikerna har en dold agenda, de vill lägga ned akutsjukvården på Värnamo sjukhus och det känns obehagligt, säger Lars-Håkan Andersson, som var personalchef på Värnamo sjukhus i 30 år.

En del läkare och sjuksköterskor befarar att akutsjukvården på Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset i Eksjö inte kommer att finnas kvar om tre till fem år.

De upplever att sjukvårdspolitikerna i Region Jönköping inte lyssnar på deras oro. Därför har ett antal läkare och sjuksköterskor bildat partiet Bevara Akutsjukhusen.

Partiet ställer upp i landstingsvalet i Jönköpings län i höst. Målet är att få minst ett mandat i regionfullmäktige och se till att det finns tre akutsjukhus i Jönköpings län även i framtiden.

I torsdags hade partiet ett informationsmöte på Libanongården i Värnamo. Ett 30-tal intresserade dök upp. De flesta av dem jobbar inom vården. På mötet informerade kirurgerna Ida Höglund, nummer 2 på partiets vallista och Pontus Lundgren, nummer 5, och sjuksköterskan Helen Skogelin-Torvaldsson, nummer 7 på listan. De är alla tre anställda på Värnamo sjukhus.

Tre tunga namn på Värnamo sjukhus vill hälpa det nya partiet Bevara Akutsjukhusen. Den före detta personalchefen Lars-Håkan Andersson, före detta sjuksköterskan Birgitta Johansson och Anders Ramsing, som fortfarande jobbar som kirurg på Värnamo sjukhus.

"Att riva ned går fort"

Med på mötet fanns också tre erfarna personer som inte tänker kandidera. Men de vill hjälpa till och stötta partiet eftersom de känner en oro för akutsjukvårdens framtid på Värnamo sjukhus.

Två av dem är pensionärer numera. Det är Lars-Håkan Andersson som var personalchef i 30 år på Värnamo sjukhus och sjuksköterskan Birgitta Johansson som jobbade i 40 år på Värnamo sjukhus. Den tredje jobbar fortfarande på Värnamo sjukhus, det är kirurgen Anders Ramsing, 64 år, som har varit anställd i 40 år.

– Det har skett en avlövning av kompetenser på Värnamo sjukhus. Jag pratade med personalen på sjukhuset nyligen och flera känner att de inte har någon framtidstro längre. Så var det inte under de år jag jobbade på sjukhuset, säger Lars-Håkan Andersson.

– Planen hos politikerna verkar vara att lägga ned akutsjukvården på Värnamo sjukhus. Men man ska veta att det tar lång tid att bygga upp en verksamhet, men att riva ned den går fort, lägger han till.

På mötet informerade kirurgerna Ida Höglund, nummer 2 på partiets vallista och Pontus Lundgren, nummer 5, och sjuksköterskan Helen Skogelin-Torvaldsson, nummer 7 på listan. De är alla tre anställda på Värnamo sjukhus.

Sex kirurger har slutat

De är överens om att omorganisationen för fyra år sedan har skapat problem. Delar av verksamheten centraliserades till Ryhov i Jönköping. Bland annat flyttades kärl- och bröstkirurgin och ändtarmskirurgin dit och man blev av med ledande lokala funktioner som sjukhusdirektören.

Det har blivit svårare att rekrytera kirurger och att få dem att stanna på Värnamo sjukhus. Man pekar på att det inte går att ha akutsjukvård på Värnamo sjukhus i framtiden om det inte går att rekrytera kompetent personal.

– Vi är tre kirurger nu som är runt 64 år på Värnamo sjukhus. Sedan 2012 har sex kirurger i 40- och 45-årsåldern slutat på Värnamo sjukhus, det är mycket. De skulle ha ersatt oss, men på grund av omorganisationen har de slutat, säger Anders Ramsing och fortsätter:

– Det pågår en smygnedläggning av sjukhusets akutsjukvård. Jag vill hjälpa till i det här partiet så att de yngre kirurgerna vill stanna på sjukhuset och så att vi får behålla akutsjukvården i Värnamo.

"De styrande politikerna har en dold agenda, de vill lägga ned akutsjukvården på Värnamo sjukhus", säger Lars-Håkan Andersson Andersson, före detta personalchef på Värnamo sjukhus.