I lördags var det alltifrån lugnt i Isbergaskogarna vid Västbo Hundhall, mellan Smålandsstenar och Gislaved. Vädret var perfekt när linlöpningsloppet, Run with your dog, firade femårsjubileum. Över 80 ekipage startade och sprang tre, fem eller sju kilometer i kuperad mark.

– Det är ett rejält tufft lopp kan jag lova, säger Eva-Marie Wergård, som är huvudarrangör.

Cecilia Karlsson och hunden Tetley, som pustar ut efter att de har kommit i mål, bekräftar vad Eva-Marie utlovar om loppet.

– Oj vilken runda. Det gällde verkligen ha koll på var man satte fötterna, säger Cecilia.

Tetley firar målgången med ett tuggben i det frostkalla gräset.

Johanna Claesson och Eva-Marie Wergård arrangerade det hela.

Foto Johan Anderberg

Inofficiell tävling

Run with your dog är en inofficiell tävling där alla med hund kan delta. På officiella linlöpningstävlingar, eller canicross, som sporten även kallas, måste deltagarna annars ha ett grönt kort för att delta.

– Självklart är Run with your dog en tävling, men det viktigaste är att deltagarna har det roligt när de motionerar tillsammans, berättar Eva-Marie.

Alla som deltog i helgens lopp i Isabergs kuperade skog och mark belönades. Tvåbenta fick medalj och de fyrbenta fick varsitt tuggben.

Canicross är en fartfylld sport där både förare och hund får arbeta hårt. Hunden är kopplad från ett midjebälte som sitter på föraren och därifrån en lina till hunden.

Tetley firar med ett hundben.

Foto Johan Anderberg

Rejäl draghjälp

– Det kan verkligen gå undan. Draghjälpen från en medelstor eller stor hund kan göra att ekipaget springer in en minut per kilometer, berättar Eva-Marie.

Karin Ölander och hunden Tyra, från Lerum, som sprang distansen på tre kilometer, har tränat linlöpning i flera år.

– Det är vansinnigt roligt. När det går riktigt bra så är det som att sväva fram.

Blodad tand

I vanliga fall tränar de på löparslingor, men att springa i kuperad mark har gett blodad tand.

– Att både hålla farten och att ha koll på var man satte fötterna gav en helt annan dimension. Sista backen innan målgång var grym, säger hon.

– Detta kommer vi att göra fler gånger.

Karin Ölander och hunden Tyra, från Lerum, fick blodad tand och kommer framöver att träna mer i kuperad mark.

Arrangörerna Johanna Claesson och Eva-Marie Wergård hejade på vid mål och delade ut medaljer och tuggben. "Sista backen innan målgång är verkligen tuff för benen, säger Johanna, som har snitslat loppets tre distanser."

Tetley firar med ett tuggben i det frostkalla gräset. Tetley har tränat linlöpning i flera år och har deltagit i Run with your dog förr.

Run with your dog firade femårsjubileum i skogarna vid Isberga, mellan Smålandsstenar och Gislaved. Marken är väldigt kuperad vilket gav loppen en extra dimension då deltagarna måste hålla koll på var de sätter fötter och tassar.

Det tuffa canicrossloppet avslutades med en rejäl uppförsbacke som gav mjölksyra hos många deltagare. Helgens arrangemang utspelades vid Västbo Hundhall.

Deltagarna startade en och en och sprang på tid. En av loppets regler är att om hunden bajsar under rundan får man stanna och plocka upp efter sig. Ska man göra en omkörning så uppmärksammar man sig tydligt.