Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre smittade inom omsorgen: ”Vi är mitt uppe i en pandemi”

De senaste dagarna har tre fall av covid-19 konstaterats inom kommunens omsorgsverksamhet.
– Risken för att nya fall upptäcks har inte på något sätt upphört, säger omsorgschef Ulrika Gustafsson.

De tre personer som har testats positiva för covid-19 bor på olika särskilda boenden i kommunen. På de enheterna har man nu gått in i så kallad kohortvård.

– Det gör vi när det finns misstanke om smitta och prover tas och vi väntar på provsvar samt när det finns bekräftad smitta, säger Ulrika Gustafsson och fortsätter:

– Kohortvård innebär att vi isolerar brukaren till eget rum och att personalen använder full skyddsutrustning och tar av och på den enligt angivna regler. Sen har vi inte personal som springer emellan utan de här brukarna tas om hand av en avdelad personalgrupp, säger Ulrika Gustafsson.

De tre nya fallen har kommit efter tre månader utan ett enda nytt fall inom omsorgen. Det senaste före de nya fallen rapporterades den 6 juni.

Ulrika Gustafsson är inte det minsta överraskad.

– Vi har inte tagit någonting för givet och försöker att hela tiden vara på tårna. Vi är mitt uppe i en pandemi och den senaste tiden har vi också sett en tendens till att fallen ökar i samhället. Vi har hela tiden jobbat på och vi tar många prover.