Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre nya namn på Miljöpartiets lista

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

– Det finns olustiga strömningar i samhället och då måste människor som står upp mot det engagera sig. Jag känner att jag är en sån människa. Det säger Peter Thorén som är trea på Miljöpartiets lista inför höstens val.

Peter Thorén, som i grunden är biolog, har varit engagerad länge. Han är bland annat ordförande i Naturskyddsföreningen i Värnamo och aktiv i Klimatnätet Värnamo. Nu känner han sig manad att även bli politiskt aktiv. Han säger att man på allvar måste ta striden mot främlingsfientlighet och klimatförnekelse.

– Läser man en debattsida i dag finns där två–tre insändare som vill påstå att samhället är i förfall. Det är en otäck men felaktig beskrivning.

Steget mellan främlingsfientlighet och klimatförnekelse tycker han inte är särskilt långt.

– Det är delvis samma människor som säger de där sakerna och som jag ser det handlar det i grunden om alla människors lika rättigheter till ett bra liv. För mig hänger mycket av det där ihop, säger Peter Thorén.

"Ska vi ta tokiga beslut?"

Ny kandidat till kommunfullmäktige är också arkitekten Zeljko Radetic, som står som nummer fyra på listan. Han är dock ingen politisk nybörjare – Zeljko Radetic sitter den här mandatperioden som MP-ledamot i samhällsbyggnadsnämnden.

Varför vill du ta plats i kommunfullmäktige?

– Det är ett intressant läge där det händer mycket i kommunen och jag känner att det är viktigt att ta ett litet ansvar i det stora samhällsbygget. Målbilden är att vi ska bli 40 000 invånare men ingen har ifrågasatt varför. Det blir också lätt att man rusar iväg, men ska vi ta tokiga beslut eller tänka efter före vi trycker på knappen och ta sunda beslut? säger Zeljko Radetic.

"En viktig röst"

Den här mandatperioden har allianspartierna inte egen majoritet och Miljöpartiet något av en vågmästarroll.

– På lokalnivån har vi fått bra gehör för vår politik och blivit en viktig röst. Tidigare har alliansen tagit mycket för givet men det har man inte kunnat nu. Lite strid i en fråga är alltid bra, säger Zeljko Radetic.

Tredje nykomlingen på listan är produktchef Anders Lundqvist, som står på femte plats.

Skillmark bereder plats

På pappret ser det ut att finnas goda möjligheter för "nykomlingarna" att ta plats i kommunens högsta beslutande organ. I dag har MP tre mandat som innehas av Jörgen Skärin, Kajsa Carlsson och Mikael Skillmark. De två förstnämnda toppar listan inför höstens val, men Mikael Skillmark återfinns först på sjunde plats.

– Mikael Skillmark vill av tidsskäl trappa ned sitt engagemang i fullmäktige. Han håller på med en doktorsavhandling, han föreläser på högskolor och han är också småbarnspappa, förklarar Jörgen Skärin.

Hur går det i valet? Ni kommer ju att lägga en egen budget.

– Vi har ju som bekant uppförsbacke i opinionen men man får alltid stryk i regeringsställning. Det är lättare att vara i opposition, då kan man säga saker utan att ta ansvar.

I Värnamo har ni ju "regerat" med alliansen?

– Vi är inte ett alliansparti men jag tycker att vi har påverkat alliansen att öppna upp och lyssna mer på sin omvärld, säger Jörgen Skärin.

Övriga på listan är Britt Bergström (6), Walter Soares (8), Per Gussarsson (9) samt Inger Peterson (10).