Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Total inventering av Gislaveds konstsamling är på gång

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Cirka 1 200 konstverk räknar Gislaveds kommun kommer att ingå i kommunens konstsamling när konstregistret är uppdaterat.

Skolor, fritidshem, kommunhuset och äldreboenden. Det är några ställen som kommunens stora konstsamling på drygt 1 200 konstverk går att finna. I samband med att Gislaveds kommun nu byter system för sitt konstregister genomförs, nu en total inventering och uppdatering av kommunens konstsamling.

– Antalet konstverk i samlingen har varit osäkert eftersom även reproduktioner finns med i det gamla registret. Större delen av samlingen är inventerad och inlagd i det nya systemet. Det skulle vara klart 30 juni 2020, men på grund av de restriktioner som finns på grund av covid 19 har inventeringen fördröjts något. Planen är att den ska slutföras till hösten och att vi då har ett digitalt och uppdaterat konstregister, säger kulturchef Magnus Jonsson.

I dagsläget räknar Magnus Jonsson med att cirka 1 200 konstverk kommer att ingå i det uppdaterade registret. Exakt antal vet man när inventeringen är slutförd. Kommunens konstsamling har ett försäkringsvärde på 5 000 000 kronor. Så här långt in i inventeringen saknas inga konstverk.

– I kulturnämndens internkontrollplan 2020 ingår det att konsten ska inventeras. Det ska ske i form av stickprovskontroll av konstverk med ett inköpsvärde 50 000 kronor eller mer. Kontrollen infattar stöld, skadegörelse och skador på grund av tekniska problem, exempelvis ventilation, säger kulturchefen.