Kvinnan och tonårspojken, som före den 1 april hade varit bästa vänner, bestämde träff för att umgås hemma hos hans kompis, en annan tonårspojke, i en lägenhet i Smålandsstenar. De bjöd henne på O´boy, chokladmjölk, men hon fick inte välja vilket glas hon skulle dricka ur och hon kände inte igen smaken. Varje gång de två tonåringarna gick ut låste de dörren.

Kvinnan sov när de två tonårskillarna våldtog henne i en lägenhet i Smålandsstenar den 1 april i år. De filmade delar av övergreppet. Nu har Jönköpings tingsrätt dömt den äldre av de båda tonåringarna till fängelse i två år och tre månader för grov våldtäkt. Den yngre av de båda har dömts till sluten ungdomsvård i ett år för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak.

"Han var naken"

Hon uppger att den ene killen försökte kyssa henne. Men hon sade att hon hade pojkvän och försökte stoppa honom. Han lyssnade inte på henne utan fortsatte att hålla om henne en stund.

Sedan lade hon sig på en säng och somnade. När hon vaknade låg hon på rygg med den ene tonårskillen framför sig. Han var naken.

Hon insåg att hon hade blivit våldtagen.

Kvinnan berättar att hon hade ont och att hon knappt kunde andas. Den ene tonåringen höll fast henne och hon försökte ta sig loss genom att sparka med benen. Hon lyckades till slut ta sig från lägenheten och tog bussen hem.

Kvinnan vågade inte anmäla först, hon var rädd för hur folk skulle reagera. Hennes kompisar stöttade henne att göra en polisanmälan.

Filmade våldtäkten

Kvinnan fick inga synliga skador av händelsen förutom ett blåmärke. Men hon har mått dåligt. Varje dag har hon tänkt på det som hänt.

Tonårskillarna filmade delar av våldtäkten när hon sov. Kvinnan har sett filmen.

Tonåringarna förnekar att de har gjort sig skyldiga till våldtäkt. Men filmen från händelsen har kunnat användas av åklagaren som bevisning under rättegången.

Den ene tonårskillen säger att de hade pratat om att de ville ha sex innan kvinnan somnade. Han påstår att kvinnan hade sagt att hon ville ha sex med dem och att hon gått med på att ha sex med dem när hon sov. När hon hade somnat klädde de, enligt tonårskillen, av henne och hade samlag med henne.

Den andre tonåringen säger att han inte vet varför de hade samlag med henne. Han berättar att den andre tonårskillen var drivande, men tillstår att även han själv deltog.

Tonåringarna har suttit häktade sedan den 23 maj. Nu har domen i tingsrätten kommit. Den äldre av de båda tonåringarna döms till fängelse i två år och tre månader för grov våldtäkt.

Den yngre av tonåringarna döms till sluten ungdomsvård i ett år för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak. Han har vid flera tillfällen försökt få kvinnan att återta sin anmälan om våldtäkt. Först via hot på Instagram, sedan bad han en polis hälsa kvinnan att han skulle visa filmer som skulle skämma ut henne om hon inte höll tyst.

De döms också att betala ett skadestånd till kvinnan på totalt 170 000 kronor eftersom de utsatt henne för en allvarlig kränkning av integriteten.

Tagit hänsyn till ungdomsreduktion

I domen framgår att tingsrätten har tagit hänsyn till ungdomsreduktionen. Straffvärdet för grov våldtäkt i det här fallet är fyra år och sex månader, anser tingsrätten.

Men det reduceras till två år och tre månader i domen för den äldre av de båda tonåringarna. Straffvärdet totalt för övergrepp i rättssak och grov våldtäkt är fyra år och åtta månader, men för den yngre av de båda tonåringarna blir det sluten ungdomsvård i ett år enligt samma princip.

I domen pekar tingsrätten på att filmen från våldtäkten är till stöd för kvinnans uppgifter. Men även hennes egna uppgifter och den konversation den yngre tonåringen haft med kvinnan på Instagram efter händelsen är till stöd för henne.

Kvinnan har lämnat en berättelse som verkar vara självupplevd, anser tingsrätten. Man anser att den har varit sammanhängande och klar och har inte haft direkta motsägelser eller svårförklarliga inslag.