Hälften av svenska folket sköter renoveringen hemma utan att anlita professionell hjälp. Det visar undersökningen Säkerhetsbarometern som Skanska har gjort i samarbete med Sifo. Dock är det betydligt fler män än kvinnor som plockar fram hammare och spik. 71 procent av männen svarar att de ansvarar för hemmafixet, 28 procent av kvinnorna svarade samma sak.

Detta trots att över hälften av kvinnorna i undersökningen anser sig vara händiga.

Jenny Heinpalu är inte en av dem som räds hemmafixet. Hon jobbar som plattsättare och håller på att göra om i sitt nyköpta radhus. Vardagsrummet är nytapetserat, slipmaskinen går varm i trappan som ska målas vit och det finns planer på ett nytt badrum. Hon har dessutom renoverat ytterligare två hus med sin tidigare sambo.

Jag träffar faktiskt rätt många tjejer som säger "vad roligt att du håller på och att du vågar". Men jag hoppas att de tjejer som vill fixa och renovera hemma vågar testa, det värsta som kan hända är att det blir fel, säger Jenny Heinpalu.

Framför allt är det inte särskilt svårt att till exempel måla om. Det finns mycket tips på hur man ska göra olika saker på internet.

En faktor som kan bidra till skillnaderna mellan män och kvinnors renoveringsbenägenhet kan vara att kvinnor till stor del verkar lita på att deras partner vet vad den gör. 38 procent av kvinnorna i Säkerhetsbarometern uppger att de rådfrågar sin partner när det gäller renoveringar. Och 44 procent uppger att det är deras partner som ansvarar för hemmafixet.

Männen går i sin tur främst till bygghandeln för att få hjälp, 23 procent. 20 procent rådfrågar sina vänner och 15 procent tar hjälp av pappa. Bara 7 procent av männen frågar sin partner.

Jenny Heinpalu förstår att det kan vara så att mannen, oavsett om det är fäder, bröder eller partner, alltid har stått för renoveringarna i hemmet. Kanske fastnar man i invanda mönster på grund av tidsbrist, det går snabbare om den som är van gör det funderar hon.

Men jag tycker att männen kan ta lite ansvar och lära tjejerna och låta dem försöka, säger Jenny Heinpalu.

Hemmafixet blir dessutom mycket roligare om man kan hjälpas åt.

Fotnot: Med "hemmafix" avser undersökningen allt från att sätta upp en tavla till att lägga om taket.