Det har varit stor motorfest i Anderstorp under helgen. EM i klassisk roadracing har avgjorts på den bana där det en gång i tiden kördes 17 VM-tävlingar i det som i dag heter motogp (VM–serien för motorcyklar). Men mellan 1973 och 1978 avgjordes även sex Formel 1–lopp på den här klassiska banan.

Johanna Innerfors är tjej i en mansdominerad sport. Men killarna, eller männen, hängde inte med den gulfärgade Hondan på Anderstorps motorbana.

Mariefredtjejen Innerfors är bara 22 år gammal men körde så det stod härliga till. I vanliga fall tävlar hon i det svenska mästerskapet i moto3. Men under helgen i Anderstorp blev det körning i en klass som heter supermono.

– Jag älskar när det går fort. Det är nästan så att jag vill gasa ännu mer då farten är hög. Adrenalinkicken är fantastisk, och jag är aldrig rädd, berättar Johanna Innerfors.

Redan som 13–åring började hon köra motorcykel. Pappa tävlade och det gav säkert en hel del inspiration. När det är tävling har den lovande 22–åringen hela familjen på plats.

– Under de senaste åren har jag kört utomlands. Jag kan nog säga att jag satsar ganska hårt. 2015 körde jag i den tyska IDM–serien och i ett team där. Förra året körde jag i en serie som heter Northern European Cup och då i England, Tyskland och Holland.

– Det har gett mig otroligt mycket att köra utomlands och jag har utvecklats väldigt mycket. Det här året ville jag komma hem till Sverige och bli svensk mästare. För att köra VM måste du vara nere i Spanien hela vintern och satsa allt. Jag satsar 100 procent, men har ett vanligt jobb, säger Johanna Innerfors.

Kan du tänka dig att köra Isles Of Man TT i framtiden?

– Nej, det vill jag inte. Om du är intresserad av motorcyklar, då kan du köra där som din sista stund i livet. Jag anser att det är så pass farligt. Där kör du med fullt nedlägg i 200 kilometer i timmen, och det bland hus och på vanliga gator.

– Mitt mål är att bli svensk mästare. Det är en dröm som jag har. Det är aldrig en tjej som har blivit svensk mästare, säger Johanna Innerfors.

Efter en fjärdeplats på lördagen så höjde sig Sörmlandstjejen ordentligt på söndagen. Innan loppet var det djup koncentration som gällde. Och när loppet kom igång – ja, då gick det undan!

Johanna Innerfors startade som nummer fyra men körde upp sig till en fin andraplats. Endast Stefan Sand från Bromma var snabbare.