Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka till framtiden

Alla resultat från opinionsinstituten pekar åt samma håll: Det rödgröna samarbetet kommer inte att leda fram till regeringsmakten. De borgerliga leder med 8,9 procentenheter och har nästan hälften av rösterna, enligt den senaste opinionsmätningen från Synnovate. Det rödgröna blocket har 40,9 procent. Siffrorna måste göra ont i magen hos valarbetarna.

Bland S-anhängare har det talats om ett mediedrev mot Mona Sahlin (S). Att hon är förföljd, utsatt för könsdiskriminering och baktalad. Att den långa S-dominansen i Sverige tidigare inte har låtit sig påverkas av pressen låtsas kritikerna inte om.

Det rödgröna samarbetet i sig räcker inte för att ta tillbaka initiativet. S var i behov av förnyelse och reparation. Det jobbet klarade inte Sahlin. Samarbetet med MP och V blev för krångligt, vilket gjorde att reformeringen av partiet fick stå tillbaka. Moderaterna klarade däremot sitt uppdrag galant. M har breddat sin väljargrupp; de som röstar på partiet kan lika gärna vara medlem i LO som i Saco.

Problemet för oppositionen är att dess enda budskap har varit just opponering. Att stoppa skattesänkningar räcker inte. Utan att själva ha haft en samlat budskap, har de krävt mobilisering av sina väljare. Numera röstar missnöjda LO-medlemmar hellre på den borgerliga alliansen än på MP och V.

Var är framtidsvisionerna hos ett parti som lever i det förflutna? Sahlin talar fortfarande om gamla styrmedel, högre skatter och fler åtgärder för människor som fastnat i arbetslöshet. Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och socialdemokrat, målar upp en träffsäker bild: "Moderaterna har kopplat greppet om Tillväxtsverige medan Socialdemokraterna sitter med Eländessverige."

Frågan är nu hur snålvinden för S och de rödgröna påverkar Dalarna. Troligtvis kommer opinionsläget inte att speglas lika tydligt i länet, eftersom S inte låter sig rubbas så lätt i kommunerna. Däremot kan vi för första gången på 84 år förhoppningsvis se ett maktskifte i det S-styrda landstinget.

Hade Sahlin fått göra som hon ville och tillsammans med MP gått mot mitten, hade opinionsläget troligtvis varit ett annat. Nu vek hon sig för trycket från vänsterkrafter, både från egna partikamrater och från Lars Ohly.

Sahlin måste hitta vägen tillbaka till framtiden för S, oavsett valutgången på söndag.