Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik på höstlovet – de bygger egna bluetoothhögtalare

–Att löda så det blir riktigt bra är nog det svåraste, säger August Sandén. Han är en av de 20-talet elever som testar på att bygga en egen bluetoothhögtalare på höstlovet.

För många barn och ungdomar är nu höstlovet i full gång och chansen till några extra timmars sömn passar nog utmärkt, så här när mörkret och kylan tränger sig på. Men samtidigt erbjuds det många olika aktiviteter att testa på runt om i kommunen.

Bygga högtalare

På teknikcenter i Gummifabriken finns exempelvis möjlighet att bygga en egen bluetoothhögtalare till sin mobiltelefon.

Teknikinspiratören Silke Matussek berättar att det är Stadsbiblioteket och Teknikcenter som tillsammans anordnar den här höstlovsaktiviteten.

– Anledningen till att vi just valt radiotema beror på att vi har en historisk radioutställning som pågår i Blickfånget, kopplingen till nutid kombineras med praktiskt arbete, säger hon.

20–tal elever

När tidningen gör ett besök i lokalerna är ett 20-tal elever i årskurs 3 – 5 i full gång med att löda, bygga och konstruera.

Judith Axelsson och Ajna Bojcic håller på med att löda fast trådar på kopparplattor.

– Det är roligt att få jobba själv, särskilt att löda, säger Judith som berättar att hon ville testa detta, särskilt som hennes pappa jobbar här på Teknikcenter.

Hörs musik

Senare under dagen är det tänkt att man ska besöka radioutställningen en våning ner för att få en rolig tillbakablick på tidigare tiders ljudmottagare.

Plötsligt hörs musik över hela teknikcentret, det kommer från en egenbyggd högtalare, det råder ingen tvekan om att den här tämligen lilla högtalaren fungerar, dessutom låter det riktigt bra.