Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena ryckte ut och snyggade till damernas ”coronahår”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Kan kunderna inte komma till frisören så får frisören komma till kunderna. I Bredaryd blev det rena feststämningen när frisör Lena Skogström ryckte ut för att kippa fem långhåriga damer ute i det fria.

"Coronahår" är ett begrepp i tiden. Många, framför allt de som är äldre än 70 år, eller personer i riskgrupp, väljer att vänta med klippningen av rädsla att bli smittad. Så gjorde även fem damer på Albanovägen i Bredaryd. Men i takt med att frisyrerna antagit allt vildare former börjar tålamodet tryta – och till slut fick de nog.

– Vi har börjat bli så hiskeligt långhåriga allihop, men till frisören får vi ju inte gå. Då måste vi försöka hitta på någonting annat helt enkelt, säger 91-åriga Iris Holmström.

Frisör nappade

En lokal frisör kontaktades, samma frisör som damerna haft i många år, Lena Skogström på Salong Klippet i Bredaryd. Hon nappade direkt på önskemålet om att klippa dem på hemmaplan.

– Självklart, de är ju mina trogna kunder och jag tycker att det är synd att de ska vara långhåriga. Detta ska jag ju sköta åt dem, säger hon.

När hyresvärden Thomas Merenius fick höra talas om planerna bestämde han sig för att bidra med fika, dagen till ära.

– Det blir klippning och smörgåstårta. Dessa damer bjuder alltid mig på kaffe och bullar när jag kommer, klart att man vill bjuda till lite när man får chansen, säger han.

Väntrum utomhus

Borden ute på gården hade pyntats med blommor och i det soliga "väntrummet" var humöret på topp.

Första dam till klippning blev Ingrid Kilén. Lena Skogström behövde inga närmare instruktioner.

– Hon vet. Vi har alla gått hos Lena i många år så hon kan nog klippa oss i sömnen. Jag har haft henne i 20 år minst, säger Iris.

Men så långhåriga som de är nu är sällsynt. I normala fall brukar de gå var sjätte-sjunde vecka.

– Jag har inte varit hos frissan på 12 veckor, minst. Det ska bli väldigt skönt, konstaterar Ulla Magnusson.

Positiva inslag viktiga

Hon och de andra menar att det i dessa tider är extra viktigt att finna positiva inslag i tillvaron.

– Vi kan ju inte bara hålla på och dricka kaffe hos varandra och klaga, man får försöka så gott man kan och göra det bästa av situationen, säger Iris Holmström.

Lena Skogström håller med. Hon är öppen för att även i framtiden rycka ut till de över 70 år och riskgrupper som behöver få håret i trim. Är vädret fint är utomhusklippning ett utmärkt alternativ, tycker hon.

– För mig är det enkelt att ta mig ut, mina redskap ryms i fickan. Så om det är fler som vill ha den här typen av klippning så ställer jag upp, säger hon.