Under måndagen informerade biblioteken i Vaggeryd och Skillingaryd om den nya möjligheten och under tisdagen kom den första beställningen. När vi hälsar på har bibliotekarie Åsa Storck redan plockat samman kassen med 3–4 böcker och märkt upp den med beställarens namn:

– Jag hörde talas om det här från en annan kommun, jag tror det var Mjölby. Och tänkte att det kunde vara något för Vaggeryd.

Via mejl och telefon går det också att få tips och råd om spännande och intressanta böcker inom olika kategorier.

Men hur går det om man inte är en av de 3 100 kommuninvånarna som har ett lånekort?

– Då fixar vi det på distans, svarar Åsa Storck.

Låna böcker digitalt, eller beställ dem i vanligt skick via mejl eller telefon

Foto Gunnar Hoglund

Take-away-lånen är inte den enda förändringen som coronapandemin har fört med sig för biblioteket. I och med att fjärrstudier har införts för gymnasiets elever kan man inte längre använda sig av skolans stora entré. Istället har en mindre ingång öppnats cirka tio meter till höger om den tidigare. Där kan man gå in under bibliotekets öppettider, eller tagga sig in genom Meröppet på mornar och kvällar, 7–22.

– Dessutom har vi ökat utbudet på den digitala sidan, vilket ordnats genom att vi genomfört en omfördelning i budgeten, berättar bibliotekarien. Det kan göra att motståndet mot att läsa digitala böcker minskar.

Digitala böcker lånas genom att först registrera sig med lånekort och sedan välja lämplig titel. Därefter laddas boken ner för en begränsad tid till den smarta telefonen eller plattan. Kan nu vara bra om man bor i Hok, Hagshult eller någon annan mindre ort där det antingen inte finns något bibliotek, eller där det har stängts nu.

En tredje, eller fjärde, förändring är att det inte blir något påskpyssel på plats. Istället kommer pysslandet att sändas via bibliotekets Youtubekanal.

Införandet av Take-away-lån är så nytt att Åsa Storck ännu inte har fått upp någon skylt.

Foto Gunnar Hoglund