I ett försök att få upp de dalande besökssiffrorna har Svenska Bio valt att ta till kreativa metoder. Nu kan den som vill boka en hel salong på Biostaden i Värnamo för att i två timmar spela tv-spel. Stans största bild samt äkta bioljud utlovas. Allt som behövs är en spelkonsol, sladdar, trådlösa kontroller och valfritt spel.

– Det kostar 1 500 att hyra två timmar i stort sett när som helst under dagen under förutsättning att salongen inte redan är bokad. Vi har tekniker på plats här som kan hjälpa till att få i gång spelet, säger Jeanette Andrén, platschef på Svenska Bio i Värnamo.

Spel som X-box, Playstation, Nintendo switch och Nintendo WiiU fungerar bra, så länge konsolen kan kopplas med HDMI-anslutning.

Privat visning

Detta är inte den enda satsningen som Svenska Bio nu genomför. Till priset av åtta biobiljetter kan den som vill också få en privat filmvisning. Det kan vara ett kompisgäng, familjemedlemmar eller kollegor som, under förutsättning att ingen annan har hunnit reservera plats, kan få tillgång till hela biosalongen.

– Man kan bjuda in upp till 16 personer. Den 17 personen och de som tillkommer efter det betalar halva priset, säger Jeanette Andrén.

Hon har full förståelse för att biopubliken hyser oro för coronaviruset och därför avvaktar med att delta i sociala sammanhang.

– Man ska vara försiktigt och detta är vårt sätt att möta vår publik i coronakrisen. Det kan kännas lättare att gå på bio om man vet vilka som sitter i salongen och att man kan sprida ut sig precis som man vill, menar hon.

Små grupper

Intresset för tv-spel har hittills varit ljummet, men de privata visningarna har en del nappat på.

– Grupperna har hittills inte varit stora och det är bra. Vi tar givetvis inte emot fler än 50 personer, säger Jeanette Andrén.