Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar på gåtan om gravvårdarna i Fryele

I somras berättade tidningen om de mystiska gravvårdarna i järnsmide på Fryele kyrkogård. Vilka begravdes här? Nu har gåtan fått en lösning . Åtminstone delvis.

I somras skrev tidningen om gravvårdarna i Fryele och de unika drakhuvuden i smidesjärn som kännetecknar dem. Det var inte lätt att hitta information om personerna som gravvårdarna hörde till, eftersom nästan all text försvunnit på de ärrade gamla korsen.

Lars-Olof Öberg, som fram tills nyligen varit hembygdsföreningens ordförande, har funderat på mysteriet sedan dess.

— Det var ju något irriterande att man inte kunde mer om dem. Det var någonting välbekant med de där gravvårdarna, jag visste att jag hade hört någonting om dem tidigare, säger han.

Nu tycks gåtan, åtminstone delvis, ha fått en lösning. Detta tack vare Lars-Olof Öbergs hustru Birgit Öberg, som hittade en artikel i en gammal klippbok.

— Den var publicerad i Värnamo Nyheter den 15 oktober 1980 och är skriven av den dåvarande prästen Bror Andersson, säger hon.

Artikeln beskriver att en gravvård, ett kors i smidesjärn, som varit försvunnet i många år hade återfunnits i ett hörn i kyrkans källare. Där står också beskrivet vilka personerna bakom de unika gravvårdarna är.

Enligt artikeln kunde Landsarkivet i Vadstena tack vare gravvårdarnas inskriptioner få fram en hel del information. Till exempel att gravvården som legat i kyrkans källare hörde till Sven Persson (1682-1754) i Försebo och hans äldste son Gustaf Svensson (1721-1790). Gustaf lär ha dött till följd av "hetsig feber", beskriver artikeln i tidningen.

Sven Persson och Gustaf Svensson delade alltså den gravvård som i många år stod nere i källaren. Enligt en inventering gjord 2017 står denna nu i kyrkans tornkammare.

— Det är inte ovanligt att äldre föremål förvaras på det viset, i kyrktorn, klockstaplar eller källare. Genom att den här gravvården förvaras i kyrkans torn är den skyddad från väder och vind och finns kvar för kommande generationer, säger Maria Brynielsson, stiftsantikvarie vid Växjö stiftskansli.

Två av de tre gravvårdar som står på kyrkogården har anknytning till den i tornrummet. Det vänstra korset, i folkmun kallat ”Ulvakorset" tillhör troligtvis Sven Perssons yngste son, Abraham Svensson, som föddes 1725 och dog 1797.

På gravvård nummer två, den som i dag står i mitten av de tre gravvårdarna kan man vagt skönja texten ”Här wilar Swen Gustafsson". Swen var son till Gustaf Svensson och dennes maka Carin.

Men den tredje gravvården då?

— Vi har faktiskt hittat intressant information om den också, säger Birgit Öberg.

Hon visar boken Sockenkyrkan i Fryele, sammanställd av nu framlidna Birgit Lindberg inför kyrkans 200-årsjubileum 1988. I boken finns en lista från ett inventarium daterat 1826 och där är den ståtliga gravvården omnämnd.

”En jernpyramid, på en i jorden nedsatt jernstång upphöjd med påskrift: Jonas Johansson F.d 6 julii 1740. död d: 26 maji 1805 från Lille Hyltan. Fader till Professorn, riksantiquarien, Secreteraren i Historie etc. Academien Hr J.G. Liljegren", står det att läsa.

I dag är det näst intill omöjligt att tyda texten på den korrigerade plattan. Men tack vare historieintresserade Fryelebor har historien ändå kunnat bevaras och frågorna omkring de mystiska gravvårdarna har åtminstone delvis fått ett svar.

Frågan är vilka människorna bakom namnen egentligen var, och varför de fick så vackra och påkostade gravar.